A “Hungarian Wonder”

A “Hungarian Wonder”

A Károlyi István Gyermekközpontban élő valamennyi gyermek és fiatal felnőtt nem mindennapi élményben részesült az elmúlt napokban.

A 190 éves a magyar lóverseny adta az apropóját annak, hogy egy igazán különleges élménnyel ajándékozta meg a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft és a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. gyermekközpontunk, a fóti Károlyi István Gyermekközpont gyermekeit.

A rendezvény előtt egy héttel látogatáson vettek részt a gyerekek Alagon, a Kincsem parkhoz tartozó tréning telepen, ahol a Derbyn induló lovakkal találkoztunk és természetesen a trénereikkel. A reggel hét órai edzést követően a lovászok gondjaikba vették a lovakat, minket pedig Pécsi István úr a Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft ügyvezető igazgatója és a trénerek reggelivel megvendégeltek és még meg is ajándékoztak.
Egy ilyen találkozás után természetes, hogy mindenki izgatottan várta azt az időutazást, amelyre hívtak minket – 2017. július 2-án – a Derby és Kincsem Film fesztivált a Kincsem Parkba, ahol megelevenedtek a Kincsem film jelenetei. Sétálhattunk a lóvásártér forgatagában, ahol a tulajdonosa először meglátta Kincsemet és betekinthettünk a kulisszák mögé: megtudhattuk a színészektől, hogy a forgatás alatt milyen kihívásokkal kellett megküzdeniük, hogyan érezték magukat a lóverseny aranykorában. A filmbeli jelenetek mellett a környezet is korabeli volt: régi mesterségek bemutatójával, a korabeli gasztronómia remekeivel, változatos programokkal és számos meglepetéssel vártak minket s minden érdeklődőt. A fesztivál minden korosztály számára tartogatott meglepetéseket, a legkisebbek is jól érezték magukat, hiszen kipróbálhatták régi körhintáinkat, kézművesek megtanították őket korabeli gyerekjátékok készítésére. Volt pónilovaglás, állatsimogató és megnézhették azt is, hogyan készül a patkó egy igazi kovácsműhelyben. Természetesen az igazi lóverseny élmény sem maradt el, sor került az év legnagyobb galopp versenyére, a Derbyre. A Derby a lóversenysportban a legrangosabb verseny, minden évben, minden országban csak egyet rendeznek és a legjobb 3 éves lovak mérettetik meg magukat a nemes küzdelemben.
Ugyan a fogadás nem volt megengedve a gyerekeknek, de így is nagy izgalommal drukkolták végig a futamokat, azonban a legnagyobb boldogságot az jelentette számukra, amikor a késő délutáni futamon megsérült ló „saját lábon szállt be a ló-mentőbe”.

Sorolhatnánk még mi minden meglepetéssel szolgált a program, s mennyi emlékezetes pillanat tette egy életre szóló élménnyé azt, hogy mi is ott lehettünk a Derby és Kincsem Film fesztiválon. Azt azonban feltétlenül fontos megemlíteni, leírhatatlan élmény volt számunkra, hogy a Gyermekközpont gyermekei javára kétszer is folytattak árverést. Ezt a nemes gesztust, ezt a megvalósított jócselekedetet hálásan köszönjük az ötletadónak, a szervezőknek, az árverést levezető Nagy Ervin művész úrnak, minden felajánlónak és minden licitálónak.  Az alapítvány a befolyt összeggel minden gyermek egy-egy nyári üdülésének zsebpénzéhez járul hozzá, ezzel is segítve a gyermekközpont évtizedes hagyományát, hogy nem tömegszerű, hanem csoportos, családias jellegű nyaralásokon vehetnek részt a Károlyi István Gyermekközpontban élő gyerekek és fiatal felnőttek.

A Derby és Kincsem Film fesztivált és az estét a Kincsem Film vetítése zárta, amelyet műemlék tribününkről nézhettünk végig.

Köszönjük, hogy közelebb kerülhettünk a “Hungarian Wonder”-hez, Kincsemhez, megismerhettük az igazi lóverseny és a nemes küzdelmek élményét!

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:59
Felhős
ESE
Felhős
15°C
4 km/h
Hő-érzet: 16°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 72%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál