A Károlyi István Gyermekközpont „kalózai”

Sajnos az elmúlt egy évben a világon jelen lévő koronavírus járvány miatt nagyon sok rendezvényünk megtartásáról le kellett mondanunk, a megemlékezéseinket – GYERI születésnapja, dr. Barna Lajos alapító igazgatónk születésének 100. évfordulója – zárt körben tarthattuk csak meg, a járványügyi előírások maradéktalan betartása mellett.

Az idei évben a járványügyi korlátozások enyhítésének következtében megrendezhettük 2021. május 28-án intézményünkben a gyermeknapot. A hagyományokhoz hűen, egy meghatározott témához kapcsolódott a gyerekek részére megszervezett programterv, mellyel egykori Jószolgálati Követünk, néhai Wichmann Tamás sokszoros világbajnok, többszörös olimpiai ezüst – és bronzérmes kenus emléke előtt szerettünk volna tisztelegni.

Tudomásunkra jutott ugyanis, hogy a kenukirály egykori versenytársai kalóznak hívták őt, mely nevet azért kapta, mert diadalmas versenyeit soha nem rajt-cél győzelemmel nyerte meg. Mindig tudta, mikor kell hajráznia egy-egy verseny alkalmával, és amikor ellenfelei már biztosra vették a győzelmet, akkor jött Wichmann Tamás, aki elorozta az érmeket versenytársai elől.

Ezért lett a 2021. évben megtartott gyermeknapunk fő témája a kalózok, kincskeresés, kincsvadászat, melyet nagy izgalommal várták mind a gyermekotthonokban élő gyermekek, mind az itt dolgozó felnőttek egyaránt.

A gyermeknapi programunkat stégavató ünnepséggel kezdtük, ahol Wichmann Tamás emlékére egy kenuevező került elhelyezésre, melyet nyugdíjas munkatársaink, Vámosiné Érckövi Mária és a népművészet mestere, Vámosi Péter készítettek. Az emlékhely avatón részt vett Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Huszár Dorottya, az Emberi Erőforrások Minisztérium Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának vezetője, dr. Bogács Ernő az Emberi Erőforrások Minisztérium Gyermekvédelmi Osztályának vezetője, Zádorlaki Emília, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Gyermekvédelmi és Szakszolgálati Koordinációs Osztályának vezetője. Baranyi Csaba, gyermekönkormányzatunk elnöke, az intézményünkben elhelyezett gyermekek nevében, szavalatával köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Kádas István igazgató úr emlékezett meg a néhai kenukirályról, majd Szendrey István, intézményünk „élménypedagógusa” és a Speciális Gyermekotthonunkban elhelyezett két fiú tisztelegtek a tavon a Legenda emléke előtt. A megemlékezés virágait pedig Mihály – Tamás Katalin, intézményünk igazgatóhelyettese és Baranyi Csaba, helyi gyermekönkormányzatunk elnöke helyezték el az emlékként szolgáló kenuevezőnél.

 

Meghívást kapott eseményünkre az MTK Sportklub Kajak – Kenu Szakosztálya, akik nagyon szerettek volna velünk együtt ünnepelni, de olimpiai előválogatót tartanak Szegeden, és ezt az elfoglaltságukat – érthető módon – nem mulaszthatták el. A Sportklub ajándékokkal támogatta rendezvényünket, melyek a gyermeknap során gazdára találtak a gyermekek körében.

 

Az emlékhely avatás után, a gyermeknapi kincsvadászat alkalmából verbuválódott, gyermekekből és felnőttekből álló csapatok feladata az volt, hogy a különböző állomásokon megmérettessék magukat. A sikeres feladatmegoldások után térkép részletet kaptak az állomásokon a csoportok, amely darabjait összerakva eljutottak a Sellőhöz, ahol újabb próbatétel várt rájuk. A Sellő által feltett 3 kérdés helyes megválaszolásának jutalma a „fabatka” volt, melyet a kincsvadászat utolsó állomásán – Rőtszakáll kincsesbarlangjában – tudtak a gyermekek ajándékokra és játékokra beváltani.

A kincskeresés végeztével egy közös ebéden vettünk részt kint a szabadban, megfáradva ugyan, de élményekkel gazdagon. A vállalkozó szelleműek karaokeval szórakoztatták a közönséget, ezzel is emelve a nap színvonalát.

Ezúton szeretnénk megköszönni Mindenkinek, akik közreműködtek abban, hogy ez a gyermeknapi program megvalósulhasson. A hozzájárulásukkal, segítségükkel emlékezetessé és felejthetetlenné tették az intézményünkben élő gyermekek egy napját.

 

 

Szász-Beluczki Bernadett
növendékügyi előadó

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:15
Felhős
ESE
Felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 15°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 77%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 14 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál