KNK kirándulás

Utazás Békés megyébe

 

Dr. Dobos Ágoston református lelkész meghívására, a KIGYK vezetőségének támogatása mellett 2017 május 7-én látogatást tettünk a Békésszentandrási ref. hitközségben.

A kirándulás kettős célt szolgált: az ottani közösség érzékenyítése a muszlim bevándorlókkal szemben, valamint a keresztyén értékek bemutatása az idegenből érkezetteknek.

Három afrikai, két ázsiai kiskorú fiú jött el – valamennyien a KNK 1-es csoportból: Jalow Abdul, Hirsi Muhedin Ahmed, Mustafa Abukar, Obeidullah Sinwari, Soheil Tarik.

Kis Attila kollégánk 20 ezer Ft zsebpénzt adott át útravalóra.

Kísérők: Balogh Béla és neje, Balogh Emese felügyelők, Gergely Tünde óvónő (a fóti „100 juhocska” egyházi óvoda vezetője – mint a vendéglátó külön meghívottja).

Kisbuszvezetőnk: Németh József volt.

Cirokné Éva felügyelő buzgósága folytán az öt fiú már reggel fél nyolckor megreggelizve, menetkészen várta a buszt.

Jó hangulatban utaztunk, 10 óra körül megérkeztünk a békésszentandrási parókiára. Itt a lelkészházaspár és a helyi gyülekezet több tagja fogadott – nagyon kedvesen: orációk és honőrök helyett könnyű büfével.

Ezt követte az ismerkedés, a kölcsönös bemutatkozás. Majd az igazán gazdag program ismertetése:

– a templom és az orgonakarzat bejárása, az orgona kipróbálása;

– a magyarországi történelmi egyházak, valamint a keresztyének szent könyvének, a Bibliának  rövid bemutatása;

– ebéd;

– látogatás a szarvasi arborétumban;

– ugyanitt: az ország jelentős építményeit ábrázoló makettek megtekintése – és:

– anyák napi szabadtéri koncert meghallgatása (melynek végén vendéglátónk a fiainknak kezébe adta a hegedőjét s vonóját: tanulják a fogását);

– fürdés a szarvasi városi uszodában.

 

A fogadó közösség gondoskodása,befogadó embersége megillette a messziről jött fiatalokat. Végig nagy illedelmességet, kedvességet tanúsítottak.

Figyelmes érdeklődésük töretlen volt – még a kamarazenekar szabadtéri hangversenyét is végig aszisztálták, holott a muzsikusok nem keleti zenét játszottak. Igaz, három gospel-darab is helyet kapott a műsorban. (Bizonnyal Dr. Dobos Ágoston hegedűs kartársuk javaslatára!)

Alkalom nyílt arra, is, hogy a kísérőnk elbeszélje, miként lett életelemévé a Jézus Krisztusban való hit. (Gergely Tünde óvónő – aki épp Békésszentandrás szülötte.)

Megjegyzem: a program legvégén Gergely Tünde óvónő támogatásából egy-egy sajtos pizzával megerősítve indultunk haza Szarvasról. Ekkor 18:36-ot mutatott a fedélzeti óraműszer.

 

Anyagiak: a ránk bízott pénzből protokollcélra elkelt 8290 Ft (fagyi + üdítő); 5400 Ft (belépő az uszodába). Összesen: 13,690 Ft.

Az arborétum látogatását a szarvasi igazgatóság támogatta.

Neveltjeink viselkedését tekintve, véleményem szerint a legtalálóbb jellemzést-értékelést a házigazda tiszteletes adta meg, midőn elköszönéskor új meghívást tett: kicsi csoportban máskor is fogad a Gyermekközpont fiataljaiból, csónakázásra, evezésre, úszásra tanítja őket. E meghívás fémjelzi leghitelesebben gondozottaink nagyszerű magatartását a tegnapi kiszálláson.

Jövet-menet komfortosan, biztonságban utaztunk – nem csak az „úti áldás” hatására, hanem a fiúk civilizált viselkedése, valamint a sofőr, Németh József gondos vezetése folytán is.

Köszönet az emlékezetes kirándulásért mindenkinek, akit illet!

 

Fót, 2017 május 8.

Balogh Béla – gyermekfelügyelő.

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-10-06, 07:11
Tiszta
ESE
Tiszta
7°C
4 km/h
Hő-érzet: 8°C
Nyomás: 1030 mb
Pára: 99%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 06:49
Napnyugta: 18:13
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál