Beszámoló

feszt

BESZÁMOLÓ

Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál

2013. június 17–18.

Károlyi István Gyermekközpont, Fót

 

Első alkalommal várta színes szabadidős program Fóton, a Károlyi István Gyermekközpontban a 2013. június 17-18. között megszervezett I. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál résztvevőit.

Az I. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztiválnak az életre hívása az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárságának a szakmai elképzelésével találkozott, amelyben a minisztérium támogatóként is részt vett. A rendezvény szervezésével és lebonyolításával a Károlyi István Gyermekközpontot bízta meg. A megvalósításban aktívan közreműködtek a Gyermekközpont munkatársai és ellátott gyermekei, fiatal felnőttjei; valamint az ország különböző intézményeiből a hazai gyermekvédelmi szakellátás néhány prominens szakembere.

A Gyermekfesztiválra meghívást kaptak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, illetve megyei kirendeltségei fenntartásában, valamint az egyházi és civil fenntartók gyermekvédelmi szakellátás keretében otthont nyújtó ellátást biztosító intézményeiben, hálózataiban nevelkedő 6 – 18 éves gyermekek, akik a saját környezetükben tanulmányi eredményükkel, sporttevékenységükkel, magatartásukkal, a közösségért végzett tevékenységükkel példát mutattak társaiknak.

 

A nagy állami, egyházi és civil fenntartók otthont nyújtó, gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményeiből, hálózataiból összesen 10 fő (8 gyermek és 2 kísérő) jelentkezésére volt lehetőség, míg a kisebb intézményekből, hálózatokból összesen 5 fő (4 gyermek és 1 kísérő) jelentkezését várták a szervezők.

 

Fenntartó szerinti bontásban:

 

Az állami gyermekvédelmi szakellátó rendszerből a fővárosi, illetve a megyei területi gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények kaptak meghívást. Ez 20 intézményt jelentett.

Az állami gyermekvédelmi szakellátó rendszerből nem jelentkezett a rendezvényre:

 

–          Veszprém megye,

–          valamint az a 3 megye, ahol a gyermekvédelmi szakellátást egyházi szervezet biztosítja, ellátási szerződés alapján.

 

Az egyházi gyermekvédelmi szakellátó rendszerből meghívást kapott:

 

–          Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda,

–          Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főigazgatósága,

–          Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat,

–          Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálata,

–          Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat,

–          Baptista Egyház Fészek Nevelőszülői Hálózata,

–          Hetednapi Adventista Egyház Hazafelé Nevelőszülői Hálózat.

 

Az egyházi gyermekvédelmi szakellátó rendszerből nem jelentkezett a rendezvényre:

 

–          Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főigazgatósága,

–          Hetednapi Adventista Egyház Hazafelé Nevelőszülői Hálózat.

 

A civil gyermekvédelmi szakellátó rendszerből meghívást kapott:

 

–          SOS Gyermekfalu Magyarországi Egyesülete,

–          Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Központja,

–          Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

 

A civil gyermekvédelmi szakellátó rendszerből nem jelentkezett a rendezvényre:

 

–          SOS Gyermekfalu Magyarországi Egyesülete,

–          Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Központja,

–          Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

 

Az I. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztiválon csaknem 600 fő vett részt (591 fő), amelyből 390 fő volt a gyermek.

 

Az I. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál teljesítette egyik fő célját: a megszokottból kiragadva, megemelte, ünnepélyessé tette a gyermekvédelmi szakellátás nevelőszülői hálózataiban, gyermekotthonaiban élő gyermekek számára a szünidő beköszöntét, a rendezvény programja társasági, közösségi, valamint kulturális élményt jelentett számukra.

A rendezvény szervezőinek célkitűzése szerint a fóti gyermekfesztivál, mint találkozási lehetőség, közelebb hozta egymáshoz a gyermekvédelmi ellátórendszer különböző régióiban élő gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

A Károlyi István Gyermekközpont vezetői, valamint az intézmény teljes kollektívája tudatosan készült arra, hogy megfelelő környezetben fogadja a rendezvényre érkezőket és színvonalas program kínálattal alapozza meg a közösségi élményt. A Gyermekközpont kastélyparkja kiváló helyet és esztétikus, természetes környezetet biztosított a rendezvény megtartásához.

A két nap alatt a park központjában, a Károlyi kastély és a három tó közötti füves, ősfás területen kialakított, tematizált kültéri programok jól kiegészítették a színpadon folyamatosan zajló eseményeket, a támogatóként fellépő előadók műsorait, és bemutatóit.

A gyermekfesztivál programjainak összeállítása során kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők arra, hogy a fesztivál célcsoportja – a szakellátásban élő gyermekek, fiatal felnőttek – számára olyan kínálatot állítson össze, melynek során a különböző műfajok között interakciók jöhetnek létre (pl.: kiállítás megnyitó – festés a gyermekekkel).

 

A szervezők reményei szerint a rendezvény programja összekapcsolta a különböző szintű kultúrákat, és műfajokat, amiből csak nyerhetett a gyermekfesztivál közönsége. A programkínálatban a gyermek-közönség számára olyan program is tervezésre került, amit a gyermekek többsége szabadidős programként önként ritkábban választana (pl.: kiállítás megtekintése). A gyermekfesztivál szervezőinek szakmai hitvallása volt a rendezvény megszervezése során, hogy az értéket közvetítő, közösségi élményt nyújtó események gyengítik az esélyegyenlőtlenséget, és ez egyben előrevivő drive- ként is működhet.

 

Az I. Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál szervezésében és lebonyolításában 97 fő önkéntes vett részt (gimnazisták, a gyermekvédelemben dolgozó külső munkatársak, a támogató civil szervezetek képviselői és magánszemélyek, de ide sorolhatóak a gyermekközpont dolgozói is). Az önkéntesek részvétele a gyermekfesztivál létrehozásában a helyi (földrajzi és szakmai) környezetbe ágyazódás egyik leghatékonyabb eszköze és mércéje is volt egyben, amellyel a rendezvény szervezői élni kívántak.

Az önkéntesség sajátos formája is megjelent a gyermekfesztiválon, amikor nem az egyén, hanem a munkaadója kínálta föl alkalmazottjainak az ellenszolgáltatás nélküli közreműködését, (pl.: Cargill, OTP, Felix Promotion).

 

A rendezvény megszervezésében a legnagyobb segítséget a Károlyi István Gyermekközpont azon munkatársai nyújtották, akik a nap 24 órájában – ellenszolgáltatás nélkül – egyaránt rendelkezésre álltak mind a gyermekfesztivál megszervezésében, mind pedig a lebonyolításában.

A Károlyi István Gyermekközpont Gyermekeiért Alapítvány és a Cargill Magyarország támogatásával került kialakításra, a rendezvény idejére a Kreatív sarok. A roma művészek kiállításának megnyitója után, a másfél napos fesztivál kavalkádjában felfűzésre került három kiló gyöngy, a szorgos gyerekkezek megfestettek több lepedőt, készült ajándék kulcstartó, röppentyű és krumpli puska is; valamint a Cargill Magyarország támogatásával a sokféle kisebb- nagyobb szemű magvak újrarendeződtek a papíron képek formájában.

A Boldog Mosoly Alapítvány és a Felix Promotion működtette a Mosoly Szigetet. A lufi hajtogató bohóc; és arcfestők mellett a Mosoly Sziget légvárait is hamar birtokba vették a gyermekfesztivál résztvevői. A szervezők gondoltak a sport és a mozgás kedvelőire is. A sportsarokban szkanderben mérhették össze az erejüket a gyerekek, és a fiatal felnőttek. Támogatóink darts bajnokságot is rendeztek, de lehetőséget biztosítottak a sportolókkal történő beszélgetésekre is, a helyszínen a gyermekekkel együtt volt bokszoló, és alpesi síző is.

Az OTP sátrában a „Logikaland”- ban igazi logikai kalandozások részesei lehettek a türelmes, kitartó fesztiválozók; de itt is volt lehetőség számos mozgásra is, pl.: játékra a labirintusban; lengőtekére, trambulin kipróbálására, és egyensúlyozó deszka is várta az érdeklődőket.

A „Tóparti Party” első állomásán ejtőernyőzhettek a gyerekek, a kedd délelőtt zajló gyermek- és ifjúsági horgászversenyre 6 fő jelentkezett, és a versenyt hangulatos eredményhirdetés zárta, nagyon boldog gyerekekkel. A rendezvény mindkét napján, aki nagyobb sétát tett, eljuthatott a „kettes tóhoz”, ahol csónakázhatott is. Nagy érdeklődés kísérte a fesztivál kispályás labdarugó bajnokságát, ahol 5 csapat mérte össze tudását.

A Magyar Klasszikus Cirkusz cirkuszsátora a rendezvény központi helyszínévé vált, mivel itt került sor a gyermekfesztivál ünnepélyes megnyitását követően a KREADANCE S.E. táncbemutatójára; valamint a zenészek fellépésére is. A Magyar Klasszikus Cirkusz teljes műsorral kedveskedett a rendezvény résztvevőinek; a Boldog Mosoly Alapítvány szervezésében kungfu bemutatóra is sor került, és este disco zárta a gyermekfesztivál első napját. A cirkuszsátorban folytatódott a rendezvény második napja,- többek között a Vészhelyzet Alapítvány szervezésében egy harcművészeti bemutatóval; őket a Dunakeszi Kutyakiképző Központ kutyás bemutatója követte, és az I. Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivált a Fóti Népművészeti Szakközépiskola néptáncbemutatója zárta.

A Károlyi István Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány és külső támogatóink segítségével olyan fesztiváli forgatag kialakítására nyílt lehetőség a Gyermekközpont területén, ahol a színvonalas szabadidős tevékenységek széles választékából tudtak a rendezvény résztvevői válogatni.

Az I. Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál 2013-ban első alkalommal került megrendezésre. A gyermekfesztivállal kapcsolatosan felmerülő költségeket intézményünk a Károlyi István Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány támogatásával saját forrásból, civil szervezetek és magán személyek támogatásából, illetve minisztériumi támogatásból biztosította.

Az I. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál támogatói:

 

 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság
 2. Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány
 3. Magyar Klasszikus Cirkusz
 4. Boldog Mosoly Alapítvány
 5. Fóti Kastély Étterem
 6. Lani Pékség
 7. Cargill Magyarország Zrt
 8. OTP Bank Nyrt.
 9. Kugler Galéria, Kőszegi Edit
 10. RaM Colosseum
 11. Éliás Gyula
 12. Torres Dani
 13. KREADANCE S.E.
 14. DJ Soma, DJ Major, Goldhand, Kocsis Tibor
 15. Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium
 16. Blue Box Szórakoztatóközpont
 17. Felix Promotion és sportolói
 18. Szent István Egyetem Kollégiumi Igazgatóság
 19. Erőforrás Alapítvány United Way Magyarország
 20. Szent István Egyetem Mezőgazdasági-és Környezettudományi Kar
 21. Bánhalmi Norbert
 22. CSM Magyarország Kft.
 23. Pet-Pack Kft.
 24. EOS Faktor Magyarország Zrt.
 25. Nyírség Hasso
 26. Duna Pro
 27. VÉSZHELYZET 2002 Életmentő Alapítvány
 28.  Őrangyal Európai Alapítvány
 29. PROVIDENT
 30. TOPhÁz Speciális Otthon, Göd
 31. UPM Kft.
 32. Vác és Vidéke ÁFÉSZ
 33. RAUCH
 34. Kvíz ’96 Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft., Eger
 35. Diósgyőri Kajak SC.

Összegzésként megállapítható, hogy az I. Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál a közvetlen kulturális élmény és a szórakozás mellett, nemcsak a gyermek közönség, de a felnőtt résztvevők, a szereplők, a kísérők, és a szervezők számára is sokrétű haszonnal szolgált.

A rendezvény a fentiek mellett lehetőséget teremtett a Károlyi István Gyermekközpont kollektívájának a csapatépítésre, a csapatmunkára, a támogató szervezetekkel történő összefogásra, és együttműködésre.

 

A rendezvény szervezői nevében:

Kádas István

igazgató

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

 • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-10-06, 06:28
Tiszta
ESE
Tiszta
7°C
4 km/h
Hő-érzet: 8°C
Nyomás: 1030 mb
Pára: 99%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 06:49
Napnyugta: 18:13
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál