Beszámoló a III. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztiválról

2015 június 16-17. között, immár harmadik alkalommal került sor a Károlyi István Gyermekközpont szervezésében és lebonyolításában az Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztiválra az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. 

A Gyermekfesztivál célja, hogy évente lehetőséget teremtsen a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében nevelőszülőknél, gyermekotthonokban, lakásotthonokban nevelkedő gyermekeknek, valamint az őket kísérő felnőtteknek a találkozásra, amely egyben jutalomként is szolgálhat a résztvevők részére és elérendő célként a többi gyermek és fiatal számára. Az Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál megrendezésével a Károlyi István Gyermekközpont lehetőséget kíván teremteni az ország különböző földrajzi területein, a gyermekvédelem különböző otthont nyújtó ellátórendszereiben nevelkedő gyermekeknek, a kapcsolatteremtésre és új barátságok szövésére.

image001                    image003

A Gyermekközpont 40 hektáros kastélyparkjában számos kulturális, ismeretterjesztő, szemléletformáló, sport és szórakoztató program várta ismét a Gyermekfesztiválra jelentkező gyermekeket és felnőtteket.

image005                    image007

A programok a Gyermekfesztivál mindkét napján több mint 20 helyszínen zajlottak, a rendezvény kiemelt zenei, kulturális előadásait a Károlyi kastély előtti füves területen felállított cirkuszi sátorban tekinthették meg a résztvevők.

image009                    image011

A rendezvényt Czibere Károly, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkár úr nyitotta meg, ezt követően Fellegi Ádám zongoraművész kápráztatta el játékával a jelenlévőket.

                    image015

Czibere Károly államtitkár úr megnyitó beszéde és Fellegi Ádám zongoraművész

A fesztivál megnyitóján, illetve a zárás során összesen három kerékpárt is kisorsoltak a résztvevő gyermekek között. A kerékpárokat az EOS Faktor Zrt., valamint a Magyarországi Roma Galéria Egyesület adományozta a két napos rendezvényre érkező gyermekeknek. A szerencsés nyertesek: Varga Zita Piroska a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Nevelőszülői Hálózatából (Zita bizonyítva testvére iránti szeretetét, a kerékpárt a fesztiválon szintén részt vevő bátyjának, Varga Dánielnek ajándékozta), Hegedűs Luca a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózatából, valamint Varga Balázs a Károlyi István Gyermekközpont Különleges Gyermekotthonából.

image019                     image017

A Gyermekfesztivál résztvevői lehetőségeikhez mérten játékok, könyvek, egyéb eszközök ajándékozásával segítő kezet nyújtottak egy kárpátaljai gyermekintézménynek, a ráti Szent Mihály Gyermekotthonnak. Az összegyűjtött ajándékok átadására szintén a rendezvény megnyitóján került sor.

image021                    image023

A sokszínű program-kavalkád minden résztvevő számára kínált lehetőséget a szórakozásra, aktív kikapcsolódásra.

image025                    image027

Különösen népszerű volt a rendezvény teljes ideje alatt működő Fesztiválbolt, ahol a különböző versenyeken nyert fabatkák „elvásárolhatók” voltak olyan árukra, amelyeket életkor, nem vagy egyéb más szempont alapján a résztvevők között kiosztani aligha lehetett volna. (Pl.: 5 pár tollasütő, 45 db napszemüveg, stb.)

image029                    image031

A versenyeken szerzett díjak, ajándékok átadására a Gyermekfesztivál zárásakor került sor. A kastélypark horgásztaván megrendezett horgászversenyt a 6-14 éves korosztályban Magyar Szandra nyerte Pest megyéből, a 14-18 éves korosztályban pedig Tikács Viktor fogta a legtöbb halat Hajdú Bihar megyéből. A kispályás labdarúgó bajnokságra 5 csapat nevezett, közülük a Károlyi István Gyermekközpont Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthonának focistái bizonyultak a legjobbnak, emellett a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Aprajaháza Lakásotthonának lakói különdíjban részesültek.

image033                    image035

A rendezvényt támogató szervezetek, vállalkozások magánszemélyek programjaikkal, adományaikkal nagyban hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. (Pl.: a Nyíregyházi  Kenyérgyár Kft. a Gyermekek részére a rendezvény alatt váratlanul 800 db túrósbatyut adott át, vagy a Mentőöv Gyermekeinkért 2002 Alapítvány, illetve a Reménytadó Alapítvány különböző csokoládé és marcipán készítményekkel édesítette meg a gyermekek fóti szórakozását. A finomságokat a két nap során, un. joker jegyekért kaphatta meg minden résztvevő.)

image037                    image039

A III. Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztiválon 613 (ebből 430 fő gyermek és 183 fő felnőtt kísérő, segítő, dolgozó) vendég vett részt.

Az időjárás kegyes volt a rendezvényhez, a két nap alatt az eső és a kánikula is elkerülte a parkot, így a nyári szünidő köszöntésének, az élmények megszerzésének ez évben sem volt akadálya.

image041                    image043

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 11:10
Felhős
ESE
Felhős
15°C
4 km/h
Hő-érzet: 16°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 72%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál