Beszámoló

„Közel a Hatvanhoz”

A Károlyi István Gyermekközpont fennállásának 58. évfordulója

 

Az évforduló alkalmából a Gyermekközpont háromnapos programsorozatot indított, amelynek első napján, november 13-án az intézmény jelenlegi és volt dolgozói körében ünnepi értekezletre került sor. A Károlyi-kastély márványtermében tartott rendezvényen gróf Károlyi László, a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány elnöke és Kádas István igazgató úr három egykori dolgozó részére nyújtott át arany, illetve gyémánt diplomát, emellett az intézmény két munkatársa Károlyi István Díjban részesült.

A programsorozat második rendezvényének november 14-én, az impozáns fóti római katolikus plébániatemplom adott helyet. Sebők Sándor plébános atya, a templomban Szentmisét mutatott be az intézmény valamennyi egykori, és jelenlegi gondozottjáért, munkatársáért. Az Ünnepi Szentmisét követően, az intézményünkért folyamatosan végzett áldozatos munkája elismeréseként, Kádas István igazgató úr Jószolgálati Követi megbízást adott át Wichmann Tamás világbajnok olimpikon kenus részére. Az átadást Steve Taylor-Szabó pánsípművész, Vangelis egykori szólistájának fergeteges templomi jótékonysági koncertje követte, amely egyben az est záróprogramja is volt.

November 15. napja, a Gyermekközpont, illetve korábbi nevén a Fóti Gyermekváros „születésnapja” kissé borongós, esős időt hozott az ünneplésre, ennek ellenére az intézmény tradicionális programjai nagy sikerrel és nagy érdeklődés mellett valósultak meg. Elsőként a Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonának ellátottai mutatták meg tudásukat, és mérték össze ügyességüket, amelyet az intézményben folyó vízi-terápia során folyamatosan csiszoltak. Az intézmény 2. számú taván a speciális szükségletű fiúk napi szinten vesznek részt a terápiás foglalkozásokon, ahol elsajátították a kenu irányításának szabályait. A kenuverseny díjazottjait óriási megtiszteltetés érte, amikor az érmeket a Gyermekközpontunk legújabb Jószolgálati Követétől, Wichmann Tamás világbajnok olimpikontól vehették át. Az evezős versenyt követte a már évtizedes hagyománynak számító váltófutás, ahol a gyermekek, fiatal felnőttek és munkatársak versenyeztek a születésnapi tortákért.

Még az egyre intenzívebben áztató eső sem riasztott el senkit a fáklyás emléksétától, ahol a Gyermekközpont jelenlegi és egykori ellátottai, dolgozói mindenekelőtt egy perces néma csenddel adóztak a párizsi merényletek áldozatainak emléke előtt, majd megkoszorúzták dr. Barna Lajos alapító igazgató, valamint az intézmény életében jelentős szerepet betöltő elődök emléktábláit.

Az évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyermekek jutalmazását Bulyáki Ferenc énekművész, a Gyermekközpont egykori növendékének egyórás koncertje követte. A koncert után Kádas István igazgató úr köszöntötte a Gyermekváros, illetve Gyermekközpont egykori gondozottait, valamint tájékoztatta Őket az intézmény életében zajló változásokról, a jövőre vonatkozó tervekről.

A programot a Gyermekközpont munkatársai által, az egykori gondozottak részére készített vacsora közös elfogyasztása és kötetlen beszélgetés zárta. A születésnapi gulyásleves a Gyermekváros egykori lakóinak egybehangzó véleménye, illetve saját tapasztalataink szerint is nagyon jól sikerült, így reményeink szerint intézményünk fennállásának 59. évfordulóját a jövő évben legalább ilyen széles körben ünnepelhetjük.

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:50
Felhős
ESE
Felhős
15°C
4 km/h
Hő-érzet: 16°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 72%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál