Beszámoló

BESZÁMOLÓ

A Károlyi István Gyermekközpont 65. születésnapi ünnepségéről

„Hagyomány és megújulás”

A Károlyi István Gyermekközpont 2022. november 15-én ünnepelte megalapításának és fennállásának 65. évfordulóját. E jeles nap alkalmából ünnepi rendezvényeket szerveztünk mind a nálunk elhelyezett gyermekek és fiatal felnőttek, mind a munkatársaink, volt növendékeink és családtagjaik számára.

A rendezvénysorozatunkat a 2022. november 6-án megrendezett ünnepséggel kezdtük, amelyen az ARCO Kamarazenekar adott jótékonysági koncertet intézményünk kis lakói és munkatársai részére. A gyermekek klasszikus és népies darabokat hallgathattak meg (Boccherini: Menüett, Vivaldi: Négy évszak/Tél, Weiner: Divertimento, Csárdás, Weiner Leó: Rókatánc). A zenészek kifejezetten gyerekeknek szóló előadással készültek, interaktív módon megismertették őket az általuk hozott hangszerekkel, tanulhattak a klasszikus zenekarok felépítéséről, egyenként meghallgathatták a vonós hangszerek hangjait. A koncert után a Különleges és Speciális Gyermekotthonunk lakói adtak elő egy táncos produkciót, melyre Papp-Lukács Adrienn készítette fel a növendékeket.

Az ünnepséget a születésnapi torta elfogyasztásával, közös beszélgetéssel és énekléssel zártuk, ezzel is nagy élményt és boldogságot okozva a gyermekeknek.

 

  1. november 15-én munkatársaink, volt növendékeink és családtagjaik számára szerveztünk programokat. A megemlékezést 10.00 órakor dr. Simon Attila István a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója és Páger Pál Attila a Károlyi István Gyermekközpont igazgatója nyitotta meg ünnepi beszédével.

A főigazgató úr nyitóbeszédét intézményünk alapítóigazgatója, Barna Lajos híres mondatával kezdte: „Azt akarjuk, hogy itt mindenki mosolygós arcú gyermekké váljon.” Elmondta, hogy ma is azt szeretné, hogy az állami gondoskodásban élő gyermekek mosolygós arcúak legyenek. Beszélt arról, hogy sok minden megváltozott a gyermekvédelemben 65 év alatt. Az 50-es években a háborúk következtében sok gyermek maradt árván, akkor ezzel a feladattal kellett megbirkózni. Napjainkban a kormány elsődleges célkitűzése, hogy a gyermekvédelmet családközpontúvá alakítsuk, ezért a nagy befogadóképességű intézmények helyett a nevelőszülőknél történő elhelyezés, valamint a kisebb lakásotthonok kialakítása felé mozdult el a szakellátás. Feladatunk, hogy minden ránk bízott gyermekről gondoskodjunk, és megtartsuk őket az életnek. Ezek egyszerű szavak, de nagy feladatot jelentenek. Elmondta, hogy számtalan szakember, civil szervezet és magánszemély segítségére van szükség, hogy működni tudjon a Gyermekközpont. Csak akkor járhatunk sikerrel, ha a gyermekvédelem közös feladat lesz, mindannyiunk közös munkája. Gyermekeink sorsa nem lehet közömbös a nemzet számára. Köszönetet mondott a Károlyi István Gyermekközpont dolgozóinak, hogy munkájukkal hozzájárulnak e nemes feladat megvalósításához, valamint díszoklevelet nyújtott át Páger Pál Attila igazgatónak, amellyel a fenntartó nevében ismeri el dolgozóink magas színvonalú munkáját.

Ezt követően munkatársaink szakmai előadásokat hallgathattak meg. Dr. Sófi Gyula gyermekpszichiáter a gyermekeknél előforduló pszichés és mentális betegségekről, zavarokról tartott előadást, őt követte Földi Tamás pszichológus, aki a külföldi gyermekvédelmi rendszerekről beszélt. Az előadássorozatot Páger Pál Attila igazgató zárta, aki intézményünk múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt, valamint a csapatmunka, az egymás és a gyerekek iránti elkötelezettség fontosságát emelte ki előadásában. Elmondta, hogy nagy szükség van jó szakemberekre, és arra, hogy büszkék legyünk a hivatásunkra. Beszéde nagyon ösztönzően hatott munkatársainkra.

A szakmai programok után növendékünk előadásában egy gyönyörű verset hallgathattunk meg, majd a díjátadó következett. Kiemelkedő munkájáért és szorgalmáért Károlyi-díjat adományoztunk Gombai Zoltán munkatársunknak, illetve a Károlyi István Gyermekközpont gyermekközösségéért végzett áldozatos munkájáért és támogatásáért Hellmuth Burhardt Érmet adtunk át a Gexpro Services Magyarország Kft-nek, a díjat a cég képviseletében Nemes Gábor vette át. Intézményünk számára nagy megtiszteltetés, hogy a díjátadón Károlyi László gróf úr és felesége is jelen volt, díjazottjainknak személyesen gratuláltak.

A délelőtti rendezvényünket a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium néptáncosainak előadásával és egy közös ebéddel zártuk.

Külön szeretnénk köszönetet mondani dr. Simon Attila István főigazgató úrnak, Sidlovics Ferenc főosztályvezető úrnak és Zádorlaki Emília osztályvezető asszonynak, hogy jelenlétével emelte ünnepségünk színvonalát.

Volt növendékeink és családtagjaik számára délutánra további programokkal készültünk. A Károlyi István Gyermekközpont büszkeségeinek emlékműit koszorúztuk az intézményünkben hagyománynak számító „Fáklyás felvonulás” keretében. Majd egykori növendékeinket vacsorával vendégeltük meg, megnyitottuk előttük Barna Lajos alapító igazgatónk tiszteletére létrehozott kiállításunkat. Az ünnepségsorozatot kötetlen beszélgetéssel, régi emlékek felidézésével zártuk.

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-12-03, 20:30
Felhős
ESE
Felhős
5°C
7 km/h
Hő-érzet: 4°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 84%
Szelek: 7 km/h ESE
Széllökések: 14 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 07:12
Napnyugta: 15:53
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál