Különleges gyermekotthoni ellátás

Mozgássérült gyermekek fejlesztése a Károlyi István Gyermekközpontban

“Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” Weöres Sándor

A Károlyi István Gyermekközpont különleges gyermekotthonában a gyermekek szakirányú ellátását a módszertani osztály gyógypedagógusai és egészségügyi szakemberei látják el: szomatopedagógus- mozgásfejlesztő szakember,logopédus, pszichopedagógus, dietetikus, védőnő, ortopéd szakorvos. A komplex gyógypedagógiai fejlesztésbe beletartozik az egyéni és csoportos mozgásnevelés, az egyéni és csoportos manipulációs fejlesztés, az érzékszervi és az értelmi fejlesztés.

Az intézményünkben élő mozgássérült gyermekek egyrésze szomatopedagógia- másrésze konduktív pedagógiai fejlesztésben részesül.
A szomatopedagógia a gyógypedagógia egyik szakterülete, a mozgássérült emberek speciális pedagógiája. A mozgásában sérült embert holisztikusan, képességeinek összességében tekinti, kutatja fejlesztésük, nevelésük, oktatásuk, személyiségük kibontakoztatásának lehetőségeit Speciális fejlesztés, mely a gyógypedagógia eszközeivel a gyógytorna aktív és passzív eljárásainak felhasználásával általános, pszichés, mentális és szomatikus fejlesztést valósít meg. Feladata a károsodott mozgásfunkciók helyreállítása, korrekciója, kompenzációja.

A konduktív pedagógia módszere új utat nyitott a központi idegrendszeri mozgássérültek rehabilitációjában. A konduktív nevelés aktív tanulást jelent; a gyermek nem csupán passzív szenvedője, hanem tevékeny résztvevője a saját fejlődésének. Feladata a változásra képes ember fejlesztése.

Fontosnak tartjuk az egyéb – akár kiegészítő – terápiás módszerek alkalmazását is (Sindelar-Zsoldos-módszer, szenzoros integrációs jellegű terápia, diszgráfia-, ill. diszkalkúlia prevenciós foglalkozások, Bobath-módszer, a klasszikus svéd masszázs elemei stb.), az önellátásra nevelés, a szociális kapcsolatok fejlődésének elősegítése is része speciális segítségnyújtásunknak.

Kiemelt feladatok:

1.Mozgássérült és mozgásfejlődési elmaradást mutató gyermekek fejlesztése:

 • komplex mozgásfejlesztés
 • mozgáskoordinációs zavarok kezelése
 • kommunikációs hátrányok enyhítés
 • észlelés, figyelem fejlesztés
 • önállóság, önkiszolgálás, eszközhasználat
 • izomtónus, erőnlét, egészségnevelés
 • egyensúly- készség zavarainak kezelése
 • manipulációs tevékenység fejlesztése
 • értelmi fejlesztés
 • alkotás, művészetterápia, adaptív sport
 • mozgásukban átmenetileg akadályozott gyermekek komplex fejlesztése (postoperatív szakasz, tartós betegségek, balesetek utáni fejlesztés)

2. Kapcsolatfelvétel szakorvosokkal (gyermek-orthopéd szakorvos, neurológus, gyermekorvos, belgyógyász), akik a rehabilitáció, habilitáció orvosi hátterét biztosítják.
Orthopéd szűrés megszervezése, segédeszközök felíratása.

3. Előadások fórumok szervezése a nevelő-gondozó munkatársak részére szakemberek bevonásával az aktuális igények szerint.

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

Intézményünk műalkotásai

Események

 • No Events

Időjárás

Fót
2021-10-16, 19:42
Részben felhős
SE
Részben felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 13°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 87%
Szelek: 4 km/h SE
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 07:04
Napnyugta: 17:53
More forecast...
 

Archívum

Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál