Fogadj örökbe egy fát!

Fogadj örökbe egy fát!

 

Mozgalom a fóti Károlyi kastély kertjében található ősfák megmentésére

A fóti Károlyi-kastély műemléki védelem alatt álló lakóépület, ennek és a hozzátartozó parknak a területe magánterület, amelyen – mint országos ellátási területtel rendelkező gyermekvédelmi intézmény – a Károlyi István Gyermekközpont működik. Az ingatlan tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője pedig a Károlyi István Gyermekközpont (2153 Fót, Vörösmarty tér 2.).

 

A kastély az 1840-es években jelentős átalakításon esett át, amelyet Ybl Miklós (1814–1891) vezetett. Az épület ekkor nyerte el mai, klasszicista stílusát. Ezzel párhuzamosan a kastélyt körülvevő parkban halastavat létesítettek, s ekkor történt a kert különleges növény- és faegyütteseinektelepítése, az angolkert kialakítása is. A parkban 100, de akár több mint 150 éves fák is találhatók. Felemelő élmény e famatuzsálemek, platánok, kőrisek, fekete diók, ostorfák, tölgyek és vadgesztenyék között sétálni. A területet a Mogyoród-patak szeli át, vizének felduzzasztásával létesült a háromtagú tórendszer, amely párásan üde mikroklímát teremt a kertben.

 

Az értékteremtő tevékenységnek Károlyi István (1797-1881) volt a fő kezdeményezője és végrehajtatója, aki korának igen jelentős művészetpártolója, jótékonysági tevékenységek bőkezű támogatója volt.

 

A védelem alatt álló kastély-épület gyönyörű környezetben helyezkedik el, körülveszi a Gyermekközpont által gondozott park, a tóparton sétaút kanyarog. A Károlyi-kastély kertje, a park védett terület, amelynek megóvása és a látogatók biztonsága érdekében látogatási rend megalkotására került sor. A park a látogatási rend figyelembe vétele mellett nyitva áll a természet értékei, illetve a történelmi értékek iránt érdeklődők előtt.

 

A parkban található, tekintélyes faóriások folyamatos karbantartást, gondozást igényelnek, amelynek jelentős költségei meghaladják a Gyermekközpont anyagi lehetőségeit. A terület vagyonkezelését gyakorló Károlyi István Gyermekközpont azzal a céllal, hogy e páratlan szépségű és felbecsülhetetlen értékű parkot, a benne található értékes fákat és növényeket megmentse, meghirdeti a „Fogadj örökbe egy fát!mozgalmat. Az ennek keretében befolyt támogatást teljes egészében a fák ápolására, megmentésére fordítja.

 

Az örökbefogadás feltételei:

  • Az örökbefogadás jelképes! Az örökbefogadott fa tulajdonjoga a Magyar Államé.
  • Örökbefogadóként jelentkezhet minden magán személy, alapítvány, egyéb szervezet, intézmény vagy vállalkozás.
  • Az örökbefogadás minimális összege 100 000 forint, az összeg befizetése 10 éves örökbefogadásra jogosít. A támogatás befizetését követően névre szóló oklevelet kap az örökbefogadó. Az oklevél tanúsítja az örökbefogadás tényét és a fáról szóló információkat. 
  • Az örökbefogadás tényét és az adott fára vonatkozó információkat a fa elé kihelyezett tábla is jelzi.
  • Egy fának csak egy örökbefogadója lehet.
  • Az örökbefogadónak semmilyen plusz kötelezettsége nincs az örökbefogadott fával szemben, jogai megegyeznek a park látogatóinak jogaival. 
  • A befizetett támogatást a Károlyi István Gyermekközpont nem kizárólag az örökbefogadott fára fordítja, hanem egy közös “kalapba” helyezi és az örökbefogadás célkitűzéseivel megegyezően a park fáinak megmentése, ápolása költségeinek fedezésére használja fel.

 

 

Ha kiválasztotta a fát, hívja kollégánkat, Vámosi Pétert a következő telefonszámon: +36-20/355-11-35.

 

Mentsük meg együtt természeti értékeinket! Fogadjon örökbe ÖN is egy fát!

 

Fót, 2014. 04. 24.

 

                                                                                                          Kádas István

                                                                                                              igazgató

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:41
Felhős
ESE
Felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 15°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 77%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 14 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál