Kiadványok

A Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány az ország különböző régióiban dolgozó szakemberek bevonásával kidolgozta a nevelőszülő képzés központi oktatási programját (KOP) és segédanyagait, amit nyomtatott formában megjelentetett (az anyag az EMMI Minisztere által meghatározott képzésért felelős intézmény részére átadásra kerül).

Az Alapítvány mindazon gyermekek érdekeinek maradéktalan teljesülését szem előtt tartva, akik nevelőszülőnél részesülnek illetve fognak részesülni gondoskodásban – nevelésben, valamint a nevelőszülő, aki a gondjaira bízott kiskorú egészséges személyiségfejlődését biztosítja – munkájának segítése, eredményességének fokozása, továbbá a szakemberek támogatása érdekében megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező gyermekvédő szakemberek közreműködésével készítette el a nevelőszülő képzés központi oktatási programját. Az Alapítvány arra törekedett, hogy az ellátást nyújtó állami, egyházi és civil szervezetek mellett a fenntartói és az ellenőrzési feladatokat gyakorlók is – a kapcsolódó szakterületek képviselőivel együtt – legyenek jelen a munkában. A csoport tagjait földrajzi értelemben is különböző területekről vonták be a munkába. Közreműködő szakemberek: Balogh Beáta, Báló Ottília, Bíró Endre, Bogács Ernő dr., Both Éva, Csatlós Sándor, Fábián Ildikó dr., Ferenczi Beáta, Gazdagné Bozsó Ilona, Horváth László, Kádas István, Magyar Gyöngyvér dr., Martonné Garányi Györgyi, Nyitrai Zsuzsanna dr., Pálhalminé Jeszenszky Mária, Prokai Judit, Pósáné András Katalin, Somorjai Ildikó, Szabóné Erdős Gyöngyi, Szarvák Mónika, Székely Zsuzsanna, Szilvási Léna, Tóth Ágnes, Vida Zsuzsanna.

Az Alapítvány a munkacsoport megszervezésére és koordinálására, menedzselésére Kádas Istvánt, a fóti székhelyű Károlyi István Gyermekközpont igazgatóját kérte fel, aki a koordinálásba bevonta munkatársait, Prokai Juditot és Bíró Endrét.

 

Képesített nevelőszülő képzés központi oktatási programja

.

A Központi Oktatási Program meghatározza azokat a képzési tartalmakat, amelyek ismertetése, amelyeknek elsajátítása a képzésben lényeges és szükséges.

A Központi Program a fentieken túl tartalmazza a képzés jogszabályi hátterét, a képzés szervezésének tárgyi feltételeit, az oktatásban résztvevőkkel szemben támasztott általános követelményeket és a képzésbe való belépés feltételeit, a képzés és a vizsgáztatás általános kereteit, dokumentációját és a vizsga lebonyolításának rendjét.

A letöltéshez kattintson a képre vagy IDE

 

 

 

 

 

 

 

Jegyzet képesített nevelőszülő képzéshez

.

A jegyzet a képzés témaelemeinek részletes és olvasmányos kidolgozása, melyek konkrét ismereteket közvetítenek. Ezek a képzésben résztvevők felkészítését szolgálják.

Az összeszerkesztett anyag a szakmai tartalmakon túl számos tanulást segítő önellenőrző kérdéssel, ajánlott irodalommal, a tartalmakhoz kapcsolódó szépirodalmi és film jegyzékkel kívánja segíteni a tananyag megértését, feldolgozását, az adódó etikai és szakmai dilemmák feloldását.

 

 

 

 

 

 

 

Szerep kapcsolat kötődés

.

A képzésnél kötelezően alkalmazandó taneszköz a tanfolyami és OKJ-s képzések során már korábban is használt, jól bevált „Szerep, kapcsolat, kötődés” munkafüzet, amelyet Somorjai Ildikó főiskolai tanár készített, és átdolgozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Segéganyag kápesített nevelőszülő képzés oktatói számára

.

A képzésben résztvevők számára készített „Jegyzet” mellett a az oktatók is segítséget kapnak a számukra készített ajánlással, módszertani útmutatóval, segédlettel. Ez az anyag tartalmazza a „Szociálisan hatékony attitűd – nevelőszülői készségfejlesztő tréning” általános célját, valamint a kilenc alkalomra ajánlott feladatokat, az adott elméleti témákhoz kapcsolódó tréninggyakorlatokat, a tréning keretfeltételeit, személyi és tárgyi feltételeit is.

 

 

 

 

 

 

 

 

kulonleges_gyermekotthon

Károlyi István Gyermekközpont
Különleges gyermekotthon, Fót

A fóti Károlyi István Gyermekközpont követve hagyományait és építve a korábbi évtizedekben elért eredményeire – mint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fenntartása alatt álló, országos befogadási hatáskörrel rendelkező intézmény – a jövőben is hatékony szerepet kíván vállalni a magyar gyermekvédelemben.

Érzékelve a gyermekvédelmi szakellátás területén jelentkező újabb szükségletek és igények tendenciáit, továbbá a fenntartónak a szakterületre vonatkozó egyes ellátási kötelezettségeit, a Gyermekközpont a közelmúltban egy többfunkciós szerkezetátalakítási koncepciót dolgozott ki, ami szándékaink szerint kellő hatékonysággal reagál az általánostól eltérő szükségletekre.

Különleges gyermekotthon, Fót – dokumentum megnyitása

 

 

pillanatkepek_elemzesek_fejlesztesek

Károlyi István Gyermekközpont – Szöveggyűjtemény:
Pillanatképek, elemzések, fejlesztések (2003 – 2006)

A Károlyi István Gyermekközpont 2007-ben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, ami jó alkalom arra, hogy mérleget vonjunk a fél évszázad eseményeiből. Ennek egyik eszköze az itt is bemutatott kötet, melyben az elmúlt három év műhelymunkáját ismerheti meg az olvasó. A tanulmányok többségükben a szerkezetátalakulás problémáit feszegetik. Visszatükrözik azt a szakmai problémát, gondolkodásmódot, amelyek inspirálták az optimális megoldások keresését. A kötetben feltárt valós szakmai szükségletek a feladattervezés támpontjai. A tanulmányok küldetése, hogy gondolatokat ébresszenek, ösztönözzenek a jobb, hatékonyabb módszertani gyakorlat átgondolására és alkalmazására, új munkák megszületésére.

Pillanatképek, elemzések, fejlesztése – dokumentum megnyitása

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:27
Felhős
ESE
Felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 15°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 77%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 14 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál