Belépő

Az Károlyi István Gyermekközpont szerves részeként működő, az Európai Menekültügyi Alap által finanszírozott „Belépő” projekt a kísérő nélküli kiskorú, menekült státuszt kérelmező fiatalok ellátását egészíti ki. A 2013. július elsejétől 2014. június 30-ig tartó projekt az alábbi területeken segíti a kérelmező fiatalokat:

Egyéni készség-, képességfelmérésen, fejlesztésen heti 10 órában magyar nyelvvel és kultúrával ismerteti meg a külföldi fiatalokat. Egyéni és csoportos foglalkozások folynak először a fiatalok képességeinek felmérésével indítva, majd azok folyamatosan fejlesztése és új készségek elsajátítása következik. A különböző magyar nyelvtani, lexikális gyakorlatok mellett matematikai feladatokat is átnéznek a fiatalok. Ezt kiegészíti egy kulturális és történelmi interaktív tájékoztatás, hogy a kérelmezők tisztában lehessenek az aktuális ünnepekkel, emléknapokkal, stb.

Emberkereskedelemmel kapcsolatos előadások során heti 4 órában az újonnan érkező kérelmező fiatalok számára anyanyelvű kiadványok segítségével tájékoztatás folyik az emberkereskedelem veszélyeiről, illetve a munkavállalás feltételeiről, az ő jogállásukról. Egyéni vagy csoportos beszélgetések során próbáljuk feltárni a Magyarországra érkezésük során történt veszélyeket és traumákat.

Kreatív és szabadidős tevékenységek

image002
Kézműves és kreatív foglalkozások fontos részét alkotják a kérelmező fiatalokkal folyó munkánknak, mivel ezeken a foglalkozásokon egy más típusú készségük kerül felismerésre a kérelmezőknek. Különböző kézzel készített használati tárgyak (táska, díszített bögre, közösségi eseményekhez díszek, egyéni tervezésű ékszerek, textilek festése és varrása) a kérelmező fiatalok számára egy olyan szabadidős tevékenység, amiben nem feltétlenül szükséges a nyelvhasználat, ami számukra könnyebbséget jelenhet, illetve saját kultúrájukat, azok szimbólumait is megjeleníthetik személyes tárgyakon.

image004

A szabadidős tevékenységeken a magyar kultúra különféle elemeivel ismerkedhetnek meg a kérelmező fiatalok. Akár a Gyermekközpont területén, akár külső helyszínen egy kirándulás keretében részt vehetnek közösségi eseményeken, amelyek során egy speciális szempontból ismerhetik meg a magyar kultúra sajátosságait. Például, ahogy a képen is látszik, a fiatalokkal ellátogattunk a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, ahol interaktív workshopokba kapcsolódhattak be.

image006

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-10-06, 05:53
Tiszta
ESE
Tiszta
9°C
4 km/h
Hő-érzet: 9°C
Nyomás: 1030 mb
Pára: 91%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 06:49
Napnyugta: 18:13
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál