Kreatív napok

2014.06.19-21.

 

A projekt év zárásának, a nyári szünidő kezdetének emlékezetessé tételére Kreatív hétvégét terveztem a fiatalok számára. A célom az volt, hogy három teljes napon keresztül, az év során különösen kedvelt tevékenységeket felelevenítsük. A foglalkozások helyszíneként a fiúk otthonai előtti teret jelöltem ki. A harmadik napra két magyar népi gyermekjáték készítését, és meglepetéssütést ütemeztem.

A programról valamennyi csoport előzetes tájékoztatást kapott.

Számomra nagy elismerés volt, hogy megjelenésemkor a fiatalok azonnal körbevettek, érdeklődéssel segítettek a terep berendezésében. A velük szolgálatban lévő kolléga megjegyzése pozitív visszajelzése az évi munkámnak.” Ha téged meglátnak, azonnal tudják, hogy itt valami jó dolog fog történni.”

Asztalokkal, székekkel berendezett szabadtéri alkotó műhelyt alakítottunk ki.

image001

image003

Az első napon a kedvelt ékszerkészítéssel telt a délelőtt. Utána pólókat, és csészéket festettünk személyes kívánságok alapján. A Posca tollat, a textil festéket a hosszabb ideje itt élő fiúk ügyesen “szakszerűen” használták. Jó volt látni, ahogy új társaikat segítették. Azonnal tudták mit fixálunk vasalással, mit égetéssel.

image005

image007

Azért a nagyok között volt, aki különösen aprólékos munkával elkészíthető pólóját, vagy nyeremény krikett labdáját szerette volna feliratozni, amit “ekkora nyüzsgésben nem lehetett megcsinálni.” Az ő tárgyaik másnap reggel a projektiroda helységében készültek el, a csoportos foglalkozás megkezdése előtt. Itt lehetett jót beszélgetni, egy-egy karcképet kipróbálni, megkezdeni. 

Második napon az egyéni munkák után folytattuk a csoportos alkotást.

A fenyőfáik közé lepedővásznat feszítettem ki (a hét elején intézményi szintű Nyárköszöntő Fesztiválo,n az általuk egyik legkedveltebb kreatív lehetőség volt, ezért meglepetésnek szántam.) Nagyon jó ötletnek bizonyult, hatalmas örömmel, lelkesedéssel készültek az élethű nagyságú Afgán, Pakisztáni Magyar zászlók. Ezzel párhuzamosan kavicsfestés lehetősége is adott volt.

Ezt a zászlók felülírták. Folytattuk a sablonnal elkezdett pólók festését, és gyöngyékszerek készítését.

image009

image011

image013

Harmadik napon új dologgal leptem meg a fiúkat. Magyar népi gyermekjátékokat surrogtatót-zúgattyút, illetve búgattyút készíthettek. A fa megmunkálása nagy élményt jelentett, a satu, a fúró, a csiszolóvászon használata férfias tevékenység. Jó volt megélni, ahogyan tanulgatták az eszközök nevét, és jókat derültek a szavak kiejtése közben. A játékok közül a brúgattyú működését ismerték, a zúgattyú teljesen új volt számukra. Ügyesen hozták működésbe az elkészült munkadarabokat.

image015

Délutánra túrós zabpelyhes sütemény készült, amit saját jellegzetes fűszereikkel ízesítve is kipróbáltunk. Olyan egyszerű receptet választottam, amit bármikor elkészíthetnek, ha sós vagy édes “nasira” vágynak. Tálban összekeverés után tepsibe kanalazva süthető. Érdeklődve figyeltek, és meglepő türelemmel várták ki, amíg mind a nyolc adag kisül. A 150 db apró sütemény sorsát már nem követtem nyomon, mert nagyon jó hangulatban, számomra is kedves élményekkel gazdagodva köszöntünk el egymástól szombaton délután.

image017

 

A célom teljes mértékben megvalósult, az év zárása a közös tevékenység befejezése nagyon jó hangulatú élményekben gazdag napokkal telt, melyeket fotókról eleveníthetnek fel a fiúk.

 

 

 

 

 

 

Fót 2014. június 24.

Vámosiné Érckövi Mária

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2023-02-09, 06:06
Főleg tiszta
NE
Főleg tiszta
-7°C
4 km/h
Hő-érzet: -7°C
Nyomás: 1040 mb
Pára: 89%
Szelek: 4 km/h NE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 06:59
Napnyugta: 16:56
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál