Beszámoló – 2015. január-február

EMA/2013/2.4.1Belépő 

 

 2015. január – február

 

Készség és képességfejlesztés

 

Január hónap eleje az újévről szól, így játékos formában törekedtem visszavezetni a kiskorúakat a hétfő-csütörtöki menetrendbe nyelvtani-írásbeli, valamint szövegértési és szókincsfejlesztési gyakorlatokkal. A hónap témája a demokratikus alapismeretek, ill. a nemzetközi holokauszt emléknaphoz kapcsolódva a vallási felekezetek bemutatása volt. Ebben a hónapban is foglalkoztunk matematikai feladatokkal, elsősorban szöveges feladatokon keresztül, ezzel is hangsúlyossá téve a szókincsfejlesztést, szövegértést.

Február hónapban számos olyan témát érintettünk, ami a kiskorúak számára különleges, társadalmi viszonyok megismertetését, bemutatását segíti elő. A családi viszonyok és az udvariassági szokások bemutatása pedig nem csupán elméleti, hanem gyakorlati alapokat is szolgáltatnak a gyermekek mindennapjaiban. A korábbiaknak megfelelően februárban is intenzív nyelvtani és írásbeli gyakorlatokat tartottam.

 

Dr. Jananné Raoufi Fatana

 

Magyar mint idegen nyelv

 

A január hónap kimondottan hektikus volt. Az állandó diákok közül többen, többször nem vettek részt az órákon. Ennek legtöbbször egyéb elfoglaltság volt az oka. Másrészt néhány régi diák visszajött, olyan is, aki hónapok óta nem volt egy órán sem. Harmadrészt pedig új diákok is csatlakoztak az órákhoz. Jelenleg elkezdtem egy új csoportot, akik közül sajnos van, aki már elment, de maradtak is. A hónap nagy eseménye, hogy kifejlesztettem egy játékot, ami nagyon jól bevált, a Jenga nevű játék továbbfejlesztése és egyszerre jó a szókincsfejlesztésre és gyakorlására, a ragozás gyakorlására, ill. a beszédkészség fejlesztésére.

Februárban is voltak diákok, akik visszatértek és teljes erőbedobással tanulnak, viszont vannak olyanok is, akik teljesen eltűntek. Sokszor azzal is probléma van, hogy reggelente felkeljenek a fiúk. A fluktuáció továbbra is nagy probléma, hiszen 1-2 hétnél tovább nem maradnak az újonnan jövők. Az előző havi tervek videóról, plusz programokról márciusra tolódnak.

 

Balogh Lili

 

Kreatív foglalkozások

 

Január hónapban a 2. csoportban lakó szomál lányok továbbra is folyamatosan készítették szatén zsinórból paracord fonással a karkötőket saját részre, fiú csoporttársaik, nevelőik számára, illetve barátoknak ajándékozásra. A csoport fiú tagjai nagy élvezettel kapcsolódtak be a falfelületek festésébe, dekorációs csík elkészítésébe. A folyamatosan változó befogadó és 1. csoport foglalkozásain az ismerkedéstől, motiválástól kezdve az egyszerűbb, gyors sikerélményt biztosító tevékenységek domináltak. Ebben a hónapban a pólófestés, fagyöngy ékszerkészítés, gumifűzés technikáját sajátíthatták el.

Az állandó összetételű csoport tagjaival február hónapban repesztő lakkal, márványozó festékkel Valentin napi és tavaszi dekorációt készítettünk. A lányok aprólékos munkával fém kiegészítő eszközöket állítottak össze. A változó összetételű csoportokban kialakult egy pár fős kis csoport. Ők aprólékosabb tevékenységet, kitartást igénylő Glow festékkel előállított mécseseket készítettek. Két nap múlva újból jelentkeztek a foglalkozáson. Sajnos nagy részük a hónap első felében távozott az otthonból. Folyamatos nehézség, hogy a foglakozásba bevont új fiatalok nagyon bizalmatlanok, az aláírást minden módon igyekeznek hárítani.

 

Vámosiné Érckövi Mária

 

Futball

 

Az edzések továbbra is rendben megtartásra kerülnek, nagy rá az érdeklődés. A régieknél az indulatok levezetésére hasznosak az edzések, kifutják magukból a feszültséget. Az újak számára nagyon fontos ezen felül, hogy szokják az európai szabályokat: időben kell érkezni, várni kell, míg sorra kerülsz, szóban kell megoldani a problémákat. Nagyon fontos, hogy a sport egy olyan nyelv a fiatalok között, ami a konkrét nyelvi akadályokon felülemelkedik. Ugyancsak fontos, hogy a más-más országból származó fiúkat egy csapatba szoktam tenni, hogy ezáltal növeljük bennük is az elfogadást, toleranciát.

 

Samu István

 

Emberkereskedelem

 

Január hóban a korábbi elmaradások bepótlása érdekében emelt óraszámú előadások kerültek megtartásra. A gyors fluktuáció miatt sűrített előadásokon a jogi ismeretek, és a segítségkéréssel kapcsolatos ismeretek kerültek előtérbe. Számítógépes lehetőségek további felhasználása a tájékoztató anyagok, audiovizuális anyagok bemutatására.

Februárban fő szempont továbbra is minél több gyermek bevonása az előadásokba. A hónap folyamán 37 kiskorú menedékkérő vett részt a foglalkozásokon. A hónap elején résztvevők közül a hónap végére nagyjából senki nem tartózkodott már az otthonban. A fő hangsúly a fiatalokat frekventáltan érintő emberkereskedelem veszélyeire, illetve a bajba kerültek lehetőségeire, jogaira és az EU-s menekültjogi kérdések legfontosabbjaira került.

 

Csupor Zsigmond

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 09:15
Főleg felhős
ESE
Főleg felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 14°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 70%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál