Beszámoló – 2015 május – június

Egyéni készség- és képességfejlesztés

Májusban a szókincsfejlesztési és élőbeszéd-fejlesztési gyakorlatokat, továbbá az írásbeli és matematikai-logikai feladatokat alapvetően két tematikai egységre osztottam fel. A Tűzoltóság, illetve a Mentők napjához kapcsolódva a kiskorúak megismerkedtek a magyarországi segítségnyújtás formáival. Az Anyák Napjához és a Gyereknaphoz kapcsolódóan eljutottunk olyan udvariassági alapvetésekhez, amelyek nem csupán a nyelvi készséget fejlesztik, hanem a kiskorúak hozzáállását is a társadalom többi tagja felé.

A június hónapot olyan tematika mellett osztottam fel, hogy hasznosítottam az elmúlt hetek, hónapok oktatási tapasztalatait. Váltakozva tudtunk intenzív foglalkozásokat tartani, ugyanis a tematikus egységeket váltják az írásbeli gyakorlatok, amelyek egyfajta korrepetáló profillal is bírnak. A hétfői és csütörtöki napokon pedig az általános foglalkozásokon túl az volt a szándékom, hogy fontos társadalmi jelenségeket is vizsgáljunk: így a környezetvédelem, a vallásszabadság, az állampolgárság, a menekültek helyzete, és az Európai Unió fontossága.

 

Magyar mint idegen nyelv

A májusi hónap merőben új szituációt és körülményeket hozott az előző hónapokhoz képest. A befogadóban általánossá és gyakorlatilag állandóvá vált a kétszáz fő feletti létszám, aminek túlnyomó többsége folyamatosan változik. A gyermekek nagyon kis százaléka marad 1-2 hétnél tovább az Otthonban. Állandó diákjaim tömbje megszűnt az előző hónapban. Ezek az események és körülmények olyan helyzetet teremtettek, ami a magyar órák konceptuális újrateremtését követeli, ráadásul a projekt utolsó hónapjában.

A júniusi hónap elég sűrű volt, sok kísérletezéssel és egy új óratípussal. A változások miatt döntéshelyzetbe kerültem és a végén elkezdtem tömeges órákat tartani, amit közösségi óráknak neveztem el. Ezeken az órákon nem volt megtervezve, vagy előre megbeszélve, hogy ki jön, csak az időpont volt meg, amikor összeszedtem a környéken lévő gyerekeket és körülállva a táblát, elkezdtünk tanulni. Ezen az óratípuson nem igazán lehet oktatási folyamatban gondolkodni. Nagy a jövés-menés és általában több órát tartok egyben. Többnyire olyan hasznos kifejezéseket tanítok nekik, ami kicsit megkönnyíti az együttélést a felnőttekkel.

 

Kreatív foglalkozások

Májusban kiemelkedően sok új fiatal érkezett, a foglalkozásokon résztvevők száma szinte megduplázódott. Az újonnan érkezők számára továbbra is a gumifűzés a legalkalmasabb forma, jellemző, hogy saját nemzeti színeikhez ragaszkodnak. Később bőr, ill. bőr-fém ékszereket készítettünk. Kisebb létszám mellett kipróbálhatták az üvegmatrica festés technikáját. A hónap során, az óráimon úgy ítéltem meg, hogy szükséges behatárolni a résztvevők számát, érdeklődőktől függetlenül. Ezek a fiatalok, főleg ilyen nagy létszámban, tele vannak feszültséggel, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek.

Júniusban is az eddigi, jól bevált gyakorlat szerinti technikákkal dolgoztunk. A gumifűzés az új fiatalok kedvelt tevékenysége, azonnali sikerélményhez jutnak, eközben fel lehet mérni képességeiket és pszichés állapotukat. Bőr-fém ékszerek készítését a nagyobb kitartással rendelkező fiúkkal lehetett végezni. Ezeken a foglalkozásokon nagyon sok fiatal vett részt. Mivel az ékszerek készítése hosszabb munkafolyamatot igényelt, ezt a tevékenységet dupla foglalkozás alatt valósítottuk meg. Nagy siker volt a világító mécsesek készítése is. A foglakozások a fiúk kéréseihez próbálnak alkalmazkodni.

 

Emberkereskedelemmel kapcsolatos foglalkozások

Május hónapban ismét 16 órában, heti 4 órás bontásban tartottam az emberkereskedelemmel kapcsolatos foglalkozásokat. A foglalkozások időtartama 2 óra volt. Az egyre nagyobb fluktuáció miatt fő szempont ezúttal is az volt, hogy minél több gyermek legyen bevonva az előadásokba, az érkezésük után lehető leghamarabb. A foglalkozásokon a legnagyobb hangsúlyt a fiatalokat frekventáltan érintő emberkereskedelemre helyezzük, ennek veszélyeire illetve a bajba kerültek lehetőségeire, jogaira, az EU-s menekültjogi kérdések legfontosabbjaira térünk ki. Sajnos a számítógépes lehetőségeket ebben a hónapban már nem vehettük igénybe.

Júniusban 56 menekült fiatal vett részt a hónap során a foglalkozásokon, egy-egy pakisztáni, bangladesi, szíriai, és szomáliai gyereken kívül mind afgán volt. Az előadásokon, az alapvető menekültjogi, és az emberkereskedelemről, embercsempészetről szóló ismereteken kívül nagy hangsúlyt helyeztem az Otthonon kívüli rendkívüli helyzetek megoldási lehetőségeire, fontos intézmények, szervezetek elérhetőségeinek, telefonszámainak ismertetésére, erről nyomtatott anyagot is kaptak.

 

 

Szabadidős programok

 

Futball

Az edzések továbbra is zajlottak, itt is nyomon követhető a részvételi arány csökkenése az iskolai és egyéb elfoglaltságok miatt. Ennek ellenére mind a futball tudásuk, mind az egymás iránti toleranciájuk és az agresszió kezelésében komoly fejlődés figyelhető meg.

 

Filmklub

Májusban az Émile Ajar regényéből készült „Előttem az élet” című magyarul beszélő, angol feliratos francia filmet néztük meg. A film főhőse egy arab kisfiú, Momo, aki a társadalom perifériájára szorult négerek, arabok, zsidók mozgalmas, de nélkülözésekkel teli életét éli. Szüleit nem ismeri, egy idős zsidó asszony, Rosa mama neveli. A gyerekek nagyon megszerették ezt a filmet is. A film előtt a feszültséget oldandó megvendégeltük a gyerekeket egy kis rágcsálnivalóval, egy-egy csésze finom teával, amiből a film utáni beszélgetésre is maradt. A beszélgetésen kiderült, hogy megértették és jól fogadták a filmet, azonnal ráhangolódtak a személyes sorsuktól, környezetüktől idegen, ám érzelmileg mégis olyan hasonló történetre.

Júniusban az európai fesztiválokon is jól ismert Majid Majidi iráni rendező szívbemarkoló filmjét néztük meg utoljára a projekt keretében: a teheráni vakok intézetében nevelkedő Mohammad alig várja apját, hogy a nyári szünetre haza vigye távoli falusi otthonukba, ahol nagy szeretettel várják már húgai és nagymamája. A természetszerető vak kisfiú hiába próbál meg minden módon egyenrangúként beilleszkedni, új házasságban reménykedő özvegy apja szégyelli őt. Hiába tiltakozik a nagymama, erőszakkal elviszi fiát inasnak, jó messzire, egy vak asztaloshoz. Vajon egymásra találhat valaha apa és fia?

 

Sportszereket vettünk a fiúknak, hogy a nyárral bekövetkező jó időben legyen lehetőségük arra, hogy a szabadban, együtt töltsék hasznosan és jókedvűen az időt. Azóta sokkal többet vannak kint a fiúk s az egymással való kapcsolatuk is javult a közös játéknak köszönhetően.

 

Ramadán alkalmából édességet és gyümölcsöt vettünk a fiataloknak, amit közösen fogyasztottak el, nagyon jó hangulatban.

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:31
Felhős
ESE
Felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 15°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 77%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 14 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál