Beszámoló – 2015 március – április

Készség és képességfejlesztés

Március a tavasz első hónapja, sok változás és újdonság időszaka. Éppen ezért az első két foglalkozás „tavaszi nagytakarítás” néven futott, így a tavaszi nagytakarításhoz szükséges háztartási eszközökkel, vásárlási szokásokkal, tavaszváró ünnepekkel (nőnap) ismerkedtek meg a célcsoport tagjai. A tavaszi szokásokon kívül a március 15-i eseményekkel is foglalkoztak.  Áprilisban is intenzív nyelvtani és írásbeli gyakorlatok kerültek megtartásra, a matematikai gyakorlatok pedig továbbra is korrepetálás keretében történtek, különösen nagy hangsúlyt fektetve a mértékegységek használatára.

 

Magyar mint idegen nyelv

A március hónap nagyon nehéz volt mind szakmailag, mind emberileg. Egyre fogynak az állandó diákok. Több új diák is volt, de gyakorlatilag szinte senki sem volt, akinek egynél több óra került volna megtartásra. Aki pedig tudja, hogy pár nap múlva már nem lesz itt, az egy opcionális magyar órára nemet fog mondani.

Április hónapban a problémák tovább fokozódtak. Az állandó diákok közül többük kérelmét elutasította a hatóság, így el kell hagyniuk az Otthont és a Gyermekközpontot. Ezzel el is fogytak az állandó diákok, utánpótlás nincs, tehát nincs olyan, aki hónapok óta itt lenne és hajlandó lenne tanulni. Jelenleg kérdéses, hogy a Belépő projekten belül érdemes-e folytatni a hátralévő két hónapban a magyar tanítást.

 

Kreatív foglalkozások

Ebben a két hónapban a cél az volt, hogy megismerkedjenek a gyerekek a nagyon kedvelt pólódíszítéssel, ez további fejlesztésre kerüljön, hogy egyre aprólékosabb, nagyobb kitartást igénylő tevékenységet is képesek legyenek elvégezni. A kívánságaik megvalósulásáért tevőlegesen is működjenek együtt, ismerkedjenek meg új technikákkal, készítsenek saját részükre személyes tárgyakat, amelynek különös jelentőséget tulajdonítanak. A legkedveltebb tevékenység a batikolás volt, büszkén viselik az ezzel a technikával készült ruhadarabokat.

Ebben a hónapban is az eddigi, jól bevált gyakorlat szerinti technikákkal dolgoztak. A gumifűzés az új fiatalok kedvelt tevékenysége, azonnali sikerélményhez jutnak, eközben fel lehet mérni képességeiket és pszichés állapotukat. Bőr-fém ékszerek készítését a nagyobb kitartással rendelkező fiúkkal lehetett végezni. Ezeken a foglalkozásokon nagyon sok fiatal vett részt. Mivel az ékszerek készítése hosszabb munkafolyamatot igényelt, ezt a tevékenységet dupla foglalkozás alatt valósítottuk meg. Nagy siker volt a világító mécsesek készítése is. A foglakozások a fiúk kéréseihez próbálnak alkalmazkodni.

 

Emberkereskedelemmel kapcsolatos foglalkozások

Március hónapban ismét 16 órában, heti 4 órás bontásban kerültek megtartásra az emberkereskedelemmel kapcsolatos foglalkozások. A fluktuáció felgyorsulása miatt a fő szempont továbbra is minél több gyermek bevonása az előadásokba. A foglalkozásokon a legnagyobb hangsúlyt a fiatalokat frekventáltan érintő emberkereskedelemre helyezzük, ennek veszélyeire illetve a bajba kerültek lehetőségeire, jogaira, az EU-s menekültjogi kérdések legfontosabbjaira térünk ki.

A fennálló szerződés értelmében április hónapban ismét 16 órában, heti 4 órás bontásban kerültek megtartásra az emberkereskedelemmel kapcsolatos foglalkozások. A foglalkozások időtartama 3, ill. 2 óra volt. A foglalkozásokat tartó szakember, betegsége miatt a foglalkozásokat a hónap második felében tudta csak megtartani. Jellemző, hogy a koszovóiak teljesen elmaradtak, az Otthon lakói között sincsenek már. Továbbra is felhasználjuk a számítógépes lehetőségeket, tájékoztató anyagok, audiovizuális lehetőségek bemutatására, nyelvi, kommunikációs segítségre (google translate) és a google maps eszközöket az otthon, a környezet bemutatására, esetenként a menekülési útvonalak nyomon követésével Magyarországig.

 

Szabadidős tevékenységek

 

Nowruz

Régóta nem volt szabadidős program, így nagy várakozással tekintettek a fiatalok a Perzsa Újév elébe. Ez az egyik legfontosabb ünnepe az itt élőknek, így azt terveztük, hogy emlékezetessé tesszük nekik ezt az alkalmat és megpróbáljuk a hazai életérzést felidézni. A kreatív foglalkozást vezető szakember a program előtt néhány lelkes gyerekkel elkészítette a hagyományos perzsa asztalt. Az ünnepi terítéknek meghatározott tárgyakat, ételeket kell tartalmaznia, melyek mind szimbolizálnak valamit: búzacsíra – élet, fokhagyma – egészség, alma – szépség és szeretet, tojás – termékenység, aranyhal.

A fiataloknak nagyon tetszett a feldíszített iroda, és a hangulat is nagyon hamar fergeteges lett: éjfélig ment a tánc, a fényképezkedés, evés – ivás – mulatozás.

 

Debreceni kirándulás

Idén a Húsvéti hétvégére időzítettük a tavaszi kirándulást. Ez alkalommal először csatlakozott a programhoz két kérelmező fiatal is. Nekik különösen fontos volt ez a program: mindketten több mint 10 hónapja itt élnek, s nagyon bizonytalan a státuszuk, ami nagyon negatívan hat ki a hétköznapjaikra s ennek ellenére a legszorgalmasabb és legjobb magaviseletű lakói a Gyermekotthonnak. A pénteki program az Aquaticum volt, ahol a fiatalok eltöltöttek pár önfeledt órát. Szombaton a Hortobágyi Nemzeti Parkot tekintették meg. Vasárnap délelőtt debreceni városnézésre került sor, ahol a két nigériai fiú részt vehetett Húsvéti Istentiszteleten. Összességében jól sikerült a kirándulás. Számunkra nagyon fontos elem Magyarország, a magyar kultúra, tradíciók megismertetése.

 

Tavaszi Hadjárat

Az idén is megrendezett Tavaszi Hadjárat során a Kísérő Nélküli Kiskorúak csapata II. helyezést ért el. Teljesítményük azért kiemelkedő, mert a magyar gyerekekhez képest nagyon rövid ideje tartózkodnak itt, és nem saját népük történetei, hagyományai elevenednek fel, hanem egy idegen kultúra bontakozik ki előttük. A hadjárat eredeti ötlete az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a magyar történelem e nagyon fontos témáján belül külön, részletesen taglalja a Fóthoz, és a Károlyiakhoz kapcsolódó történelmi eseményeket. A csapat tudásban, közös munkában és időben is magas szinten teljesített.

 

Filmklub

A Kísérő Nélküli Kiskorúak Otthonában feltűnt, hogy a fiatalok milyen szívesen nézik a tévében a filmeket, de a nyelvi akadályok miatt inkább csak a mozgó képeket tudják élvezni. Felmerült az ötlet, hogy számukra is érthető nyelvű, feliratozású filmekkel próbáljuk színesíteni a szabadidejüket. A filmek „vetítése” a Nyelvi Labor nevű kis tanteremben 10 fős létszámmal került megtartásra. Első alkalommal afgán fiúkkal a fárszi nyelven beszélő, angol feliratos „Buddha elsüllyedt szégyenében” című film került megnézésre, amely nagyon tetszett a gyerekeknek, az azt követő beszélgetésen felélénkülve mesélték saját iskolás történeteiket és kérték, hogy máskor is nézzünk hasonló filmet.

Április hónapban a „Kabul Express” című bollywoodi vígjáték került sorra, amely szintén nagyon tetszett a fiataloknak, végig nevették és izgulták a fordulatokban gazdag vígjátékot. A film végén annak tartalmát finom tea mellett beszéltük meg.

 

Futball

Az edzések továbbra is népszerűen zajlanak. Áprilisban előfordult, hogy a régebbiek közül kevesebben jöttek, esetlegesen az iskolai elfoglaltság miatt lehet így. Továbbra is nagyon fontos, ahogy az egymás közti ellentétek feloldódnak az edzések alatt. Alapból szeretnek mindig a saját származású fiúk egy csapatban lenni, de a csapatok tudatosan úgy kerülnek kialakításra, hogy keveredjenek: szomálok afgánokkal, stb. Néha ez küzdelmes, mert jobb szeretnék, ha nem így lenne, de fontos, hogy a csoporton belül is növeljük az elfogadást, toleranciát. Az idő múlásával egyre fejlődik mind a játékuk, mind a viselkedésük s ez sikerélmény.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:45
Felhős
ESE
Felhős
15°C
4 km/h
Hő-érzet: 16°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 72%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál