Programok “Belépő” projekt – 2014.november – december

EMA/2013/2.4.1.

BELÉPŐ

2014.november – december

 

Nyelvi, egyéni készség és képességfejlesztés, korrepetálás

 

A különböző, érdekesebb témákkal közelebb hozhatjuk a fiatalok számára a sokszor érdektelen, száraz nyelvtani és matematikai gyakorlatokat. Ezt a célt szolgálta a Magyar Tudomány Napjával kapcsolatos szeminárium. Bemutattuk a különböző oktatási formákat, melyekhez szervesen kapcsolódott a mesterségek, foglalkozások prezentálása is, amely a legnépszerűbb foglalkozás lett az elmúlt időkben.

 

December hónap az ünnepi készülődésről, a hagyományokról és azok tiszteletéről szól. Ennek jegyében szenteltünk egy foglalkozást az internet és közösségi médiahasználattal kapcsolatos tudnivalókra, aggályokra és fenntartásokra. A gyermekekkel összefoglaltuk az elmúlt hónapok témáit és ismertetésre került a jövő évi tematika.

 

A magyar, mint idegen nyelv oktatás továbbra is intenzíven folyik. A diákok egyik fele önállóan jár az órákra, azonban egy része személyes motivációt igényel. Többnyire nagyon szorgalmasak, ha olyan feladattal találkoznak amit nem értenek, addig kérdeznek, amíg nem világos számukra. November hónapban nehéz témakört, a tárgy ragot tanultuk, amit mára magabiztosan használnak. December hónapban a vásárlás témakört zártuk le, ami mind nyelvtani szempontból, mind a gyakorlati életben hasznos terület. Karácsony előtt az ünnepre készülve a diákokkal levelet írtunk a nevelőknek. A vártnál jobban sikerült a feladat, közel 30 levél született. A karácsonyt is együtt ünnepeltük. Személyre szóló ajándékot kaptak a diákok

 

Emberkereskedelemmel kapcsolatos foglalkozások

 

A foglalkozásokat megkezdtük. Az első időszakban szomál, nigériai és pakisztáni fiatalok vettek részt a foglalkozásokon. Az ismerkedés és az egyéni élettörténetek elmesélésén túl a hivatalos ügyintézés foglalkoztatta őket. A kommunikáció megkönnyítésére és az érdeklődés felkeltésére idegen nyelvű kiadványokat és internetes lehetőségeket is felhasználtunk. A következő időszakban újonnan érkezett afgán, ill. koszovói fiatalokat is tervezünk bevonni a foglalkozásokba.

 

Kreatív, művészi és szabadidős foglalkozások

 

A foglakozásokat tartalmában, időpontjában és helyszínében a gyerekek szükségleteihez igazítottam. Nagy létszámú foglalkozásokon a téli ünnepkörhöz kötődő díszeket készítettünk saját szobáik, lakóterük díszítésére.

Az új érkezőket a gumifűzés technikájával sikerült lekötni, mely könnyen elsajátítható, így sikerélményt biztosít, de azok számlára is jó technika, akik már gyakorlottabbak, hiszen a nehezebb díszítési elemeket is tudják alkalmazni.

Decemberben folytatódott az ünnepi készülődés a részvétel háromféle lehetőségével. A nagyobb létszámú csoport tagjait gumifűzéssel lehet motiválni, az állandó létszámmal működő 32-es csoportban folytatódott az ünnepi dekoráció készítése, és kis csoportban egyéni kéréseket is megvalósítottunk. A hosszabb ideje itt élő fiatalok környezetükben átélik a karácsonyi hangulatot, így lehetőségük volt saját maguk által készített meglepetések előállítására.

 

December 06-án mikulás party-t rendeztünk a kérelmező kiskorúak csoportjában, ahol egy jelképes mikuláscsomaggal leptük meg a gyerekeket, majd együtt beszélgettünk az ünnepkörről.

 

December 31-én szilveszteri mulatságot tartottunk, ahol közös evés-ivás-táncolás keretében köszöntöttük az újévet.

 

December 01-étől minden héten hétfőn futball edzésen vehetnek részt a fiatalok, melynek 4-5 állandó résztvevője van. A fizikai megterhelés jó hatással van a lelki traumák feldolgozására.

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 09:52
Főleg felhős
ESE
Főleg felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 14°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 70%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál