Beszámoló – 2015. január-február

EMA/2013/3.5.5

Itthon 

 2015. január – február

 

 

Korrepetálás

 

A korrepetáló tanárokat közvetítő cég nem látta el vállalt feladatait, így 2015 február 28-án szerződést bontottunk vele.

 

Magyar, mint idegen nyelv

 

Januárban négy diák csatlakozott, az elmaradt órák miatt pedig nőtt a heti óraszám. Volt gyors, vizsgára való felkészítésre igény, de hosszú távú tervek is születtek. Mostanra beért a magyar tanár munkája azt tekintve, hogy a fiatalok már számolnak vele, gyakran felkeresik a kérdéseikkel, igényeikkel. Elindult egy nyelvoktató videó sorozat is. Februárban is lettek új diákok, hisz több kérelmező státuszt kapott s ezáltal átkerült az Itthon projekt célcsoportjába. A vizsgákra, érettségire készítés folyamatosan halad s több olyan diák is újra jár magyar órára, aki különböző okból kihagyott pár hónapot.

 

Balogh Lili

 

Történelem

 

A történelem korrepetálás most indult a projektben, az azt igénylő fiatalok vesznek részt az oktatáson. Az egyik tanuló esetében csak néhány óra megtartására került sor, a következő alkalmak a vizsga közeledtével kerülnek megtartásra. Ezzel szemben az egyik érettségiző fiatal esetében folyamatosan, emelt óraszámban folyik a történelem gyakorlása, érettségire felkészülés. A fiatalok írás és olvasás területén nem annyira erősek, ellenben akusztikus és képi-vizuális információ útján gyorsan tanulnak. Nehézséget okoz, hogy sok esetben az alapok hiányoznak, mely megnehezíti a témák megértését, s ily módon tanulását. Közös tanulási technika került kidolgozásra.

 

Horváth Bernadett

 

Mentálhigiénés tanácsadás

 

A hullámzó hozzáférhetőség ellenére folyamatosan munka folyik a célcsoporttal: kommunikációs nehézségek feloldása, ismerkedéssel kapcsolatos problémák, visszatérőek a depresszív állapotok és egészségügyi problémák. Új témaként fókuszba kerültek a különböző függőségek: a háttér megértésével és a megoldás keresésével foglalkoztak. A gyermekközpont munkatársai felkeresik a szakembert, amennyiben ezt szükségesnek ítélik meg valamely fiatal miatt. A belső motiváció felkeltése folyamatban.

 

Tölg-Molnár Zsófia

 

Önálló életkezdést segítő szolgáltatások

 

Központi szerepe van a fiúk életében a közelgő vizsgáknak. A foglalkozás alatt a vizsgákra való felkészülést járták körül a szakemberrel, helyzetgyakorlatokkal, közös készüléssel. A munkavállalás területén is merültek fel kérdések, mint önéletrajz készítés, adminisztratív feladatok. Döntéstámogató megközelítéssel ismerkedtek meg a foglalkozáson résztvevő fiatalok. Egyre részletesebben felmérték az álláskereséssel, állásinterjúkkal kapcsolatos tudnivalókat.

 

Janda Zsuzsanna

 

Kreatív foglalkozások

 

Új technikák mellett a kedvenc régiek is visszatérnek (fém-bőr ékszerek, karcképek, szalvéta technika). Nagyon népszerű volt a hónapban az úgynevezett hobby zománcozás, mára szinte mindenkinek van kulcstartója vagy nyaklánca, amit együtt égettünk. A farsangi időszakban közös fánksütés volt, ami keretet adott a hétvégi kreatív foglalkozásoknak. Valentin napra füstfóliával díszített fafigurákat készíthettek ajándék gyanánt, világító Glow festékkel pedig éjjeli lámpákat festettek a külső otthonban tartott foglalkozások alatt. Újonnan az Itthon projektbe került fiatalokkal közös munka kezdődött: az egyik szomáliai lánnyal közös varrás, egy pastu fiúval pedig a szobájának díszítése, otthonosabbá tétele volt a havi program.

 

Vámosiné Érckövi Mária

 

Futball

A feszültségek, indulatok levezetésére nagyon jól alkalmazható a sport. Ugyancsak hasznos az európai normák, szabályok megismerésére és megtanulására. Az integráció, a másik elfogadása és támogatása minden alkalommal nyomon követhető az edzéseken.

 

Samu István

 

Atipikus foglalkozások

 

A hideg, esős időjárás miatt a kertészeti munka januárban és február elején ki volt téve az időjárás viszontagságainak. Hó vége felé megkezdődött a tavaszi nagytakarítás, az egyik üvegházban átásták a földet, a másikban meg elvetették a magokat.

Az asztalos műhelyben díszmart képeket, fecskefarkú fogazást, fafaragást végeztek. Februárban 3 új fiú csatlakozott be a programba, nekik az asztalosmester felmérte a képességeiket, megnézte, hogyan tudnak rajzolni s áttanulták az alapokat. A célcsoport egyik tagja idén szerez szakmát asztalosként, az ő előrehaladását heti szinten segítjük.

 

Mezei Balázs

Tóth Tibor

 

Kulturális orientáció

 

A kultúrorientációs foglalkozások egyik nagy nehézsége a találkozók rendszeresítése s a fiatalok motiválása. Az elmúlt két hónap fő témaköre a munka volt: munkavállalás, munkakeresés, illetve a különböző szerződéskötések.

 

Belecz József

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-10-06, 06:44
Tiszta
ESE
Tiszta
7°C
4 km/h
Hő-érzet: 8°C
Nyomás: 1030 mb
Pára: 99%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 06:49
Napnyugta: 18:13
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál