Beszámoló – 2015 május – június

Magyar mint idegen nyelv

Májusban vizsgák, érettségik voltak s erre készültek a fiatalok, a vizsgák után pedig értelemszerűen már nem vagy nem olyan aktívan látogatták az órákat. A vizsgázók sikeresen teljesítettek, azok pedig, akik az általános nyelvi képzésben vettek részt, továbbra is látogatták a magyar órákat, bár csökkent létszámban. Júniusban már csak az általános nyelvi képzésben résztvevőkkel voltak órák, illetve azoknak, akik az elmúlt évben részt vettek órákon, egy közös program került megrendezésre: budapesti élmények átbeszélése óriáskerekezés után.

 

Matematika korrepetálás

Az érettségire készülésre épültek az órák. Érettségi feladatok megoldása és ellenőrzése, elméleti tételek (60) és gyakorlati feladatok (60) folyamatos átbeszélése a szóbeli érettségihez.

 

Angol korrepetálás

A kezdő angol oktatáson tematikus szókincsbővítés, igeidők gyakorlása, történetalkotás, szókincs bővítés az alapvető társalgási témakörökhöz az órák témája. Az érettségire készülés főleg a szóbeli tételek kidolgozásával és azok gyakorlásával zajlott, szókincsbővítés és szituációs feladatok gyakorlásán keresztül. Az utolsó hónapban új fő csatlakozott be, aki nyelvvizsgát szeretne tenni. Vele az ismert szerkezetek, igeidők pontosítása és gyakorlása, illetve új, választékos beszédfordulatok tanulása zajlott az egyéni órákon.

 

Biológia korrepetálás

Középszintű biológia érettségire való készülés volt folyamatban, tankönyvi fejezetek illetve egyénileg felmerülő kérdések alapján. Ábrák, táblázatkészítés, növény – és állathatározás, kísérletek átbeszélése, mikroszkóp használata és ezen keresztül a látottak értelmezése zajlott a foglalkozásokon. A szóbeli és az írásbeli megmérettetés előtt is intenzív gyakorlás, tanulás folyt.

 

Történelem korrepetálás

Az érettségire való felkészülés folyt továbbra is: típusfeladatok megoldási módja, helyes atlasz használat, esszéírás technikái, a szóbelihez a vázlat technika gyakorlása. Alapvető fogalmak és folyamatok átismétlése, szóbeli tételsor tételenkénti átbeszélése.

 

Mentálhigiénés tanácsadás

Májusban továbbra is a vizsgázás volt az egyik fókusz téma: iskolai teljesítmény, vizsgaidőszak, energia beosztása, felelősségvállalás, motiváció. Júniusban még az eddigieknél is nehezebb volt a fiúk elérése: a projekt vége, a fiúk áthelyezése más intézményekbe elkeseredetté tette őket, bizalomvesztett állapotba kerültek. A sikertelen vizsga okozta kudarcélményt nehezen kommunikálták, sikeresen feldolgozni nem tudták.

 

Önálló életkezdést segítő szolgáltatások

Májusban a tanulási helyzetek és technikák voltak továbbra is terítéken, illetve a vizsga okozta stressz helyzetek elviselésének lehetőségeivel, a frusztráció kezelésével kapcsolatban kértek segítséget. A fiatalok egyre elérhetetlenebbek, a változások miatt pedig már nem feltétlen tartanak igényt a lehetséges segítő odafigyelésre, így június elejétől ezen foglalkozások nem kerültek megtartásra.

 

Kreatív foglalkozások

Vagy a projekt irodában, vagy a fiatalok otthonában kerültek megrendezésre a foglalkozások, velük egyeztetve az időpontot. Májusban főként kerámia, bőr és fém ékszerek készítése saját részre és ajándék gyanánt, mozaik technika, zsugorka fólia és üveg tárgyak díszítése volt terítéken. Júniusban egyrészt az ékszer- és az ajándéktárgyak készítése folyt tovább, másrészt a szobák, csoportok díszítéséhez kértek segítséget. Egy alkalommal tehetség gondozás céljával festési és rajzolási technikák átbeszélése volt egy fiú részére, aki szabadidejében szeret ezzel foglalkozni, az utolsó alkalmak alatt pedig a maradék tárgyak, eszközök, anyagok kerültek igény szerinti kiosztásra.

 

Szabadidős foglalkozások

 

Futball

Az edzések továbbra is zajlottak, itt is nyomon követhető a részvételi arány csökkenése az iskolai és egyéb elfoglaltságok miatt. Ennek ellenére mind a futball tudásuk, mind az egymás iránti toleranciájuk és az agresszió kezelésében komoly fejlődés figyelhető meg.

 

Krikett tábor

Áprilistól júniusig a krikettes fiúk számára biztosítottunk lehetőséget intenzív edzésre, gyakorlásra, tanulásra és a meglévő technikák fejlesztésére. A fiúk sokat tanultak, sokat gyakoroltak és nagyon élvezték a közös edzéseket, meccseket.

 

Evezős kirándulás

A már-már hagyománynak számító evezés programmal zártuk a projektet, ahol a fiúk egy több napos, kempingezős kirándulás alkalmával gyűjthettek új tapasztalatokat, élményeket. Sajnos az időjárás nem volt végig ragyogó, de a közös főzések és esti beszélgetések így is nagyon jól sikerültek, gyönyörű helyeken jártak és nagyon jól érezték magukat.

 

Kulturális orientáció

Továbbra is két-három fős csoportokban vagy egy fővel zajlottak a foglalkozások, mert a nagyobb létszámú csoportok vagy a fix közös programok összehozása már az időpont egyeztetésnél elakadt. A kis létszámú csoportok beszélgetési témái pedig a résztvevők igényeihez igazodva, de az éves tematikát követve alakultak.

 

Atipikus foglalkoztatás

Az utolsó két hónapban az asztalos műhelyben a gyakorlati hasznosságon volt a hangsúly: felújítások, karbantartási munkák a fiúk által használt bútorokra, ágyakra, szekrényekre. Közösen az egyik fiatalnak egy íróasztalt készítettek.

A kertészetben emberhiány miatt lassan és hiányosan haladt a munka, de így is elültetésre került jégsaláta, brokkoli, paradicsom, paprika.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 09:19
Főleg felhős
ESE
Főleg felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 14°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 70%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál