Beszámoló – 2015 március – április

 

Magyar mint idegen nyelv

Sikeres volt ez a két hónap több szempontból is: rendszeresen részt vett majdnem mindenki az órákon, nagy erőfeszítéseket tesznek s egyre jobban ismertté válik a tény, hogy lehet segítséget kérni, így egyre többen megkeresik az óraadó szakembert. Az órák vagy a nem régóta itt tartózkodó fiataloknak adnak segítséget a nyelv elsajátításában, vagy a már régebb óta itt élőknek a tanulmányaik előrehaladásában: típusfeladatok, stratégiák, tananyag feldolgozás, értelmezés. Az elmúlt két hónap fókuszában az érettségiző és a vizsgázó fiatalok álltak, akikkel dupla órákkal készültek a megmérettetésre.

 

Matematika korrepetálás

Érettségire jelenleg segítséget egy fő számára biztosítunk egy matematika tanár személyében. Nagy gondot jelent, hogy gyakorlatilag az alapok hiányoznak. Az algoritmikus gondolkozás illetve az értelmezési és logikai hiányosságok erőteljesen jelen vannak s ezeket megnehezíti a nyelvi akadály, s az ebből fakadó lassú olvasás és feladatmegoldás. Sablonszerű alapfeladatok elsajátítása a cél. Az érettségi előtti pár napban intenzív gyakorlásra került sor. Az óraadóban kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy reális-e leérettségizne, de ennek ellenére sokat tanultak s próbáltak arra koncentrálni, hogy hogyan maradjon higgadt s végezze el azokat a feladatokat, amelyek könnyebbek s számára teljesíthetőek. Felmerült a diszkalkulia opciója is.

 

Angol nyelv korrepetálás

Egy fő esetében az érettségi felkészítés a cél: igeidők elsajátítása, történetmesélés, szókincs, nyelvhelyességi feladatok.  A másik órákon részt vevő fiatal kezdő szinten van, itt az alapok elsajátítása az elsődleges cél. Az ő esetében azért van különös jelentősége az angol nyelvi óráknak, mert az angol nyelv az, amivel meg lehet fogni. Az az iskola, ahova ő jár, nem elégíti ki az igényeit s nem megfelelő számára, illetve sok a kitöltetlen szabadideje. A mentornak kifejezetten azért esett rá a választása, hogy részt vegyen az órákon, hogy tudjunk számára biztosítani valamit, ami kellő motivációval bír. A vártnál aktívabban részt vesz az órákon.

Egy fő esetében az írásbeli nyelvvizsgára való felkészítés volt a cél. Elsőre nem sikerült a megmérettetés, de a következő alkalommal remélhetőleg sikeresen veszi ezt az akadályt.

 

Biológia korrepetálás

A biológia oktatáson is egy fiatal veszt részt.  Másnak nem volt ilyen jellegű igénye, ő viszont a célcsoport egyik legszorgalmasabb és legtudatosabb tagja, aki több alkalommal is kifejezte, hogy szeretne ebben segítséget kérni. Vele felvételi miatt középszintű érettségire készül az óraadó tanár. A hiányos tudás pótlása, kiegészítése a cél. Aktívan tanul, nagy a tudásvágya, az órák közt email-ben is segítséget kér, ha valamit nem ért. Áprilisra kibővítettük a heti óraszámot a sikeres felkészülés érdekében.

 

Történelem korrepetálás

Tételenkénti haladás, készülés az érettségire. A tanuló megfogadta az óraadó tanulási technikára tett javaslatait, motivált és nagyon kitartóan tanul. A földrajzi nevek nehézséget okoznak. Téma szerint az ókori görög és Római Birodalom, illetve a magyar őstörténet, áprilisban pedig a vallások, emberi és polgári jogok – saját életből vett példákkal érzékeltetve volt a fő csapásirány.

 

Mentálhigiénés tanácsadás

Itt is domináns volt a célcsoport nagy részénél aktuálisan jelenlévő vizsgák közeledte. Fókuszban a teljesítményszorongás oldása, a depressziós állapotokkal kapcsolatos megoldási lehetőségek keresése. Folyamatos a kapcsolatfelvétel a nevelőkkel, szociális munkásokkal a fiatalokkal kapcsolatban. Nehéz őket elérni, közel kerülni hozzájuk. Felmerült az úgynevezett „online megsegítés” opciója, mivel ez az a csatorna, ahol a legtöbbet mozognak a célcsoport tagjai, s így esetenként sokkal nyitottabbak és szívesebben megosztják a problémáikat, mint élőszóban. Többen segítséget kértek a tanárokkal való együttműködésben. A foglalkozást tartó szakember több esetben felvette a kapcsolatot az iskolák tanáraival, pszichológusaival  az együttműködés érdekében.

 

Önálló életkezdést segítő szolgáltatások

Sajnos egyre kevesebb fiatal vesz részt a foglalkozásokon, s ők is a tanuláson keresztül keresik meg a szakembereket. Ez viszont egy nagyon jó terület az életesemények feldolgozására, életvezetési kérdések átbeszélésére. Megjelent az interneten keresztüli kapcsolatfelvétel is. A foglalkozást tartó szakember felvette a kapcsolatot a Cordelia Alapítvány pszichiáterével, annak érdekében, hogy átbeszéljék, hogyan lehetne minél hatékonyabban együtt dolgozni az itt élő fiatalokkal. Folyamatosan felmerülő téma a vizsgahelyzetek kezelése, a munka világába való beilleszkedés, a stresszhelyzetek/vizsgadrukk kezelése, relaxációs technikák elsajátítása. Mivel állandó jellegű a probléma, hogy a fiataloknak a nyelvi hátrány miatt sokkal nehezebb az iskolai elvárásoknak megfelelni, így megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel, hogy valami egységes megoldást találjunk a problémára – egyelőre sikertelenül.

 

Kulturális orientáció

Európa és Magyarország megismerése az egyik fókusz téma ebben az időszakban, de nehéz a fiatalok érdeklődésének felkeltése. A tavaszi hadjáratra való felkészülés is izgalmas volt: még a magyar fiatalok számára is kihívást jelentett ez a verseny, de sikerült a lányoknak átadni, mik azok a legfontosabb tudnivalók a 48-as szabadságharcról illetve ehhez kapcsolódóan Fótról, melyek segítségével végül ragyogó helyezést tudtak elérni.

 

Atipikus foglalkoztatás

Egyre kevesebb fiatal s egyre kevesebb óraszámban vesz részt a foglalkozáson. Egyszerűen nem lehet őket elérni, bevonni, motiválni kellően. Ennek ellenére zajlik a munka. Az asztalos műhelyben gyönyörű virágládát faragtak az iroda részére, illetve az asztalosnak tanuló fiatalt is folyamatosan segítjük. A kertbe elérkezett a tavasz s ez rengeteg munkával jár: megkezdődtek a szabadföldi termesztések, vetés az üvegházban és szabadföldben is, illetve a kánna virághagymák cserépbeültetésére is most került sor.

 

Kreatív foglalkozások

Folyamatosan zajlik a szobák szebbé, otthonosabbá tétele: fali képek, képkeretek, zászló festés. Az egyik szomál lánnyal rendszeresen közösen varr a kreatív foglalkozásokat vezető szakember, saját használatra. Ez különösen fontos, mert csak a hagyományainak és vallásának megfelelő ruhákat tud hordani, melyeket beszerezni nem annyira egyszerű az országban. A nowruz-ra is közösen készülődtek a fiatalokkal. Az ékszerek készítésére folyamatosan igény van. Áprilisra kialakult egy kis létszámú, fix csoport. Új technika a hónapban a repedő paszta és a mozaikozás: gyertyatartók, poháralátétek. A varrás egyre jobban leköti a lányokat, nagyon szeretik, élvezik s egyre fejlődnek.

 

Szabadidős programok

 

Futball

Az egymás közti ellentétek feloldása és a konfliktusok helyes kezelése továbbra is központi szerepet tölt be. A sport és a testmozgás szeretete szerencsére bennük van, ez nagyon sokat segít a traumák feldolgozásában, a feszültségek „kifutásában”.

 

Nowruz

Közös program zajlott a kérelmezőkkel a perzsa újév megünneplésére, hatalmas részvételi aránnyal, tánccal és vacsorával. A hagyományokhoz híven elkészítettük az úgynevezett újévi asztalt, illetve a hagyományos aszalt gyümölcsökből és magokból készített italt, amit nagyon nagy örömmel fogyasztottak a fiatalok.

 

Debreceni kirándulás

A tábor nagyon jól sikerült. Több olyan fiatal is becsatlakozott, akik még sosem vettek részt projektes programon, mert mostanában kapták meg a menekült vagy oltalmazott státuszukat, s mindenki nagyon jól érezte magát. A legnagyobb hozadéka a programnak az integráció és beilleszkedés, Magyarország és a tradíciók megismerése, egymás elfogadása.

 

Tavaszi hadjárat

A Gyermekközpont területén másodszor került megrendezésre az úgynevezett Tavaszi Hadjárat, amire a KNK Gyermekotthon is kiállított csapatot. A projekt segítette a csoportot a felkészülésben, illetve a szükséges eszközök beszerzésében a huszárcsákókhoz, bábu elkészítéséhez. Nagyon büszkék vagyunk az itt elért második helyezésre.

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 10:34
Felhős
ESE
Felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 15°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 77%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 14 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál