Programok “ITT-HON” projekt – 2014 november – december

2014. november – december

EMA/2013/3.5.5

 

ITT-HON

 

Képesség- és készségfejlesztő, felzárkóztató foglalkozások

 

A felzárkóztatás-korrepetálást tekintve – a jogszabály által előírt módon történt kiválasztást követően – szerződést kötöttünk egy korrepetáló tanárokat közvetítő vállalkozással (matematika, fizika, kémia, biológia), valamint egy történelem tanárral. Folyamatosan tájékoztatjuk a célcsoportot a lehetőségekről és igyekszünk minél több fiatalt bevonni az összes szolgáltatásba.

 

Magyar nyelvoktatás terén a különböző módon motivált ellátottak oktatása továbbra is nehézséget okoz. Eltér az óralátogatásuk is. A motiváltak rendszeresen látogatják a foglalkozásokat. A különbségek miatt eltérő a haladás üteme is. A szakember nagy hangsúlyt fektetett a vizsgára készülő fodrásztanulók vizsgafelkészítésére a magyar nyelv szempontjából, amelynek meg is lett az eredménye. A fiúk sikeres vizsgát tettek.

A szakember a karácsony jegyében rendhagyó magyar nyelvórát tartott, ahol ételkészítés is történt.

 

Mentálhigiénés tanácsadás

 

Tovább folytatódtak az egyéni segítő beszélgetések a stressz kezelés célzatával. Egészségügyi problémák (vélhetően pszichoszomatikus eredetűek) esetén is igyekezett segítséget nyújtani a szakember az önálló életkezdést segítő szolgáltatásokat végző szakemberrel közösen. A szakember támogatást nyújtott több ízben tanulmányi lemaradásokban is. Nagyon fontos dolognak tartom, hogy a szolgáltatásokat igénybevevők körében kialakult egyfajta biztonság, a szakemberhez való fordulás, melyet az őszinte, bizalmi kapcsolat alapozott meg. A projekt szolgáltatásait népszerűsítő, toborzó munkánk során, illetve különböző szabadidős, kulturális orientációs foglalkozások alkalmával több érintett kapcsolódott be a szolgáltatásba. Van olyan érintett is, aki egy kulturális orientációs foglalkozást követően nyílt meg és tárta fel a traumáját, mely feldolgozása elindult.

Több új fiatalt is sikerült motiválni, hogy bekapcsolódjon a szolgáltatásba, akik traumákat szenvedtek el és nagyon fontos, hogy szakszerű segítséget kapjanak a feldolgozáshoz.

 

Önálló életkezdést segítő szolgáltatások

 

Lassan alakul egy 3-5 főből álló mag, reményeink szerint a toborzást-népszerűsítést követően ez a szám emelkedni fog. Ők, akik rendszeresen látogatják az alkalmakat és segítségért is bizalommal fordulnak a szakemberhez. Most a hangsúly a csoportos önismereti foglalkozásról az egyéni felé tolódott inkább.

A szakember fontosnak tartja a többi szakemberrel való együttműködés szorosabbra fűzését, ehhez azonban nagyon fontos a tájékoztatásuk a projektben folyó tevékenységről (ez most folyik). Az érintettek elsősorban iskolai tanulmányi kérdésekben kérték a szakember segítségét.

A szakember rendkívül hatékony segítséget nyújtott a két fodrászvizsgára készülő fiúnak a felkészülésben, több egyeztetést folytatott a tanárokkal annak érdekében, hogy a vizsgánál vegyék figyelembe, nem értik és beszélik jól a magyar nyelvet.

A magyar karácsonyi hagyományok megismerése jegyében a szakember közösségi játékprogramot szervezett a projektirodában.

 

Kreatív, fejlesztő szabadidős foglalkozások

 

A hónap kiemelt feladata a Minisztériumi Karácsonyi Kiállítás és Adományozói Napra való felkészülés volt. Különböző technikákkal, nagy lelkesedéssel készítettek változatos dísztárgyakat és használati tárgyakat.

A szakember “kihelyezett” foglalkozást tartott a fiatalok utógondozó otthonában, sütemény és fánk sütését sajátíthatták el.  A gyakorlati ismeretek mellett a recepteket is megkapják a fiatalok. Tovább folytatódott a lakrészek otthonosabbá tétele saját készítésű tárgyakkal. A szomál csoportban kérték a szokásos karácsonyi dekoráció elkészítését.

Decemberben karácsonyi dekorációk, díszek, ajándékok, használati tárgyak készítése történt.

 

Atipikus foglalkoztatás

 

Tovább folyt a fafaragás, a karácsonyi vásárra történő ajándékok készítése: fatálak, faragott dísztárgyak, fali akasztók, karácsonyi díszek. A munkavezetők és a résztvevő fiatalok együttműködtek a kreatív szolgáltatást végző szakemberekkel előkészítő munkát végezve.

Ezen túl elkészítettek egy kiállításra szánt ún. létraszéket. Ezzel együtt az összes famunka együttesen  a későbbiek során a Legfőbb Ügyészségen megrendezett karácsonyi jótékonysági vásáron első díjat nyert.

Megtörtént a teljes betakarítás, a föld fellazítása, előkészítése a télre. Mélyszántásra van szükség. A muskátlikat a Gyermekközpont teljes területéről összegyűjtötték és az üvegházban biztonságba helyezték. Ezen túl általános nagytakarítás, rendrakás történt. A munkavezetők és a fiatalok továbbra is példaértékű módon együtt működnek.

 

Kulturális orientáció

 

A programok szervezésében, előkészítésében intenzív segítséget nyújtok a szakembernek, aki jól felépített, érdekes aspektusú beszélgetéseket folytat az érintettekkel.

Így egy fiatal magyar állampolgárságának elnyerése kapcsán a szomál csoportban ünnepséget rendeztünk, ahol kiemelte az állampolgárság jelentőségét.

Mikulás-partyt tartottunk az utógondozó otthonban, mely során szó esett a Mikulás legenda eredetéről, majd összehasonlítottuk a két kultúrában meglévő ajándékozási szokásokat.

Planetáriumi látogatáson voltunk, a „Csodálatos Univerzum” c. 3D-es filmet néztük meg.

Karácsonyfa állítás és díszítés történt a projektirodában.

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-09-25, 11:21
Felhős
ESE
Felhős
15°C
4 km/h
Hő-érzet: 16°C
Nyomás: 1010 mb
Pára: 72%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 06:33
Napnyugta: 18:35
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál