Beszámoló Erasmus+ táborozásról

Nemzetközi táborban üdültek a fóti Károlyi István Gyermekközpontban élő gyermekek

 

A Károlyi István Gyermekközpont jó kapcsolatot ápol a SZIVÁRVÁNY Törzs Közhasznú Egyesülettel, amely szervezettel a sikeres együttműködésünk már több évre nyúlik vissza.

A 2018. június 6-a és 14-e között, Vereben megrendezett Erasmus+ táborban a Gyermekközpont Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthonából 3 fő afgán és egy etióp gyermek, illetve egy afgán utógondozói ellátott fiatal vett részt.

  

Az Erasmus+ által támogatott nemzetközi ifjúsági cseretáborban a menekült kiskorúakon kívül olasz, spanyol, martinique-i, lett, litván, török és magyar származású fiatalok vettek részt, a programok és a kötetlen beszélgetések angol nyelven folytak.

A projekt apropója „ A kulturális örökség európai éve”.  A táborban feldolgozott fő témák a kulturális sokszínűség ünneplése – hangsúlyozva a nemzeti kultúrák örökségeinek fontosságát -, valamint a tolerancia, együttműködés, egymás kultúrájának megismerése. A fiatalok felkészültek és bemutatták egymásnak a kultúra fogalmának lehetséges elgondolásait, Európa szerepét az egyetemes kultúra alakulásában, valamint az egyes nemzetek kulturális örökségét, ételeit, dalait, táncait, öltözeteit. A fóti gyermekek egy, a táborban résztvevő etióp lánnyal Afganisztánról, illetve Etiópiáról szóló prezentációt és népi táncot mutattak be, majd a projekt betetőzéseként egy utazó Európa Karnevál keretében közösen a többi, különböző nemzetiségű fiatallal elénekelték és eltáncolták a kilenc nemzet dalait és táncait.

  

 

A tábor fiataljai kisebb csoportokat alkotva meginterjúvolták a menekült fiatalokat hazájuk elhagyásának okairól, személyes és országukra általában jellemző problémáikról, utazásuk körülményeiről, valamint az Európában szerzett tapasztalataikról, s megtárgyalták az európai kultúra és a migrációs folyamat találkozásának kihívásait és következményeit. A menekült fiatalok aktív partnerekként vettek részt a beszélgetésben.

Véleményem szerint a fóti menekült fiatalok számára e közös programokon való részvétel, és annak élménye, hogy az európai fiatalságot ilyen aktívan érdekli az ő élethelyzetük, valamint a táborozás környezettudatos életvezetése rendkívül jó hatással volt a személyiségfejlődésükre, illetve a későbbi esetleges integrációjuk esélyeire.

 

 

    Heim Ferenc
gyermekfelügyelő

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-10-06, 06:08
Tiszta
ESE
Tiszta
9°C
4 km/h
Hő-érzet: 9°C
Nyomás: 1030 mb
Pára: 91%
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 06:49
Napnyugta: 18:13
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál