Robin Hood nyomdokain

Nálunk nyáron sincs elvesztegetett idő. A Károlyi István Gyermekközpont Speciális Otthonában különleges kenus és íjász foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek.

Ha Robin Hood élne, biztosan a Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonából választaná ki az utódját!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Először is döntsétek el, hogy ki kezd” – hangzik az instrukció, és Szendrey István nevelő, élményterápia vezető türelmesen megvárja, hogy a fiúk „kő-papír-ollóval” eldöntsék, kié lesz az elsőbbség. Az íjászat itt nálunk ezzel kezdődik, hiszen a speciális gondoskodásban élő fiatalnak már ez is komoly feladat: elfogadni és betartani a szabályokat, még akkor is, ha az egyikük alul marad és a másiké lesz az elsőbbség.

-Az íjászkodás csodálatos sport, többek között a koncentrációs és a kompromisszum készséget is fejleszti – mondja Szendrey István, aki már évek óta a különleges pedagógiai terápiás program vezetője. – Az íjászat mellett rendszeresen kenuzunk is a gyerekekkel.

 

A Károlyi István Gyermekközpont csodálatos parkja valamint két tava kiválóan alkalmas terepe az ilyen és ehhez hasonló, naponta ismétlődő fejlesztő foglalkozásoknak. Ahogy mondják: igazi terápiás környezet.

 

-A kenuzás a gyerekek másik nagy kedvence – folytatta Szendrey István. – Az evezések alkalmával a srácok egyedül és párosban is lapátolnak.  A koncentráció itt is elengedhetetlenül szükséges. A kenu mozgását a gyerek irányítja, el kell fogadnia az utasításokat, oda kell figyelnie a saját mozdulataira. Amikor ketten vannak, akkor a másikra is.

 

Komoly feladat ez, ugyanakkor minden egyes foglalkozáson rengeteget tanulnak a gyerekek. Elsősorban önmagukról. Itt nincs helye vitának és az erőszak is felesleges: a kenu szót nem ért, viszont azonnal reagál a mozdulatokra és akár még fel is felborulhat. Erre azonban – a terápiavezető elmondása szerint – az elmúlt években nem nagyon volt példa, szerencsére nem sok dolga akadt az egyébként kötelező mentőmellények. Olyan viszont gyakran előfordul, hogy a kenuzó gyerek megkéri „István bácsit”, hogy engedje egy kicsit ringatózni a vízen. A nevelő ilyenkor mindig rábólint a kérésre, hiszen pontosan érti és tudja, mi zajlik a gyermek lelkében…

 

 

 

 

Sz.Látó Judit

társadalmi kapcsolatokért is felelős növendékügyi előadó

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Időjárás

Fót
2022-06-28, 07:29
Záporok
N
Záporok
21°C
4 km/h
Hő-érzet: 21°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 64%
Szelek: 4 km/h N
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 1
Napkelte: 04:48
Napnyugta: 20:45
More forecast...
 

Archívum

Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál