Janusz Korczakra emlékezve

A Budapesti Lengyel Intézet szervezésében a Korczak emlékév alkalmából került meghirdetésre a „Gyermeki lét, gyermeki sorsok” – szakmai, valamint illusztrációs és irodalmi pályázat, melyben Janusz Korczakra, a gyermekvédelem nagy alakjára emlékezünk halálának 80. évfordulóján.

A Károlyi István Gyermekközpont színeiben Rigler Katalin növendékügyi előadó/gyógypedagógus kolléganőnk „Más sorsok” című esszéje került díjazásra.

Nagy büszkeség és megtiszteltetés intézményünk és kolléganőnk számára egyaránt a díj, hiszen Janusz Korczak, az „Öreg Doktor” néven ismertté vált kiváló lengyel orvos, gyógypedagógus és nagy tehetségű író volt, egyben karizmatikus nevelő, hatalmas küldetéstudattal és a gyermekek iránti elkötelezettséggel, mely elveknek megvalósítására immáron 65 éve intézményünkben is nagy erőfeszítéseket teszünk.

Felejthetetlen Janusz Korczak hősies végső tette: a varsói gettóba zárva, közel 200 gyerekkel az általa vezetett árvaházból, úgy döntött, hogy elutasítja a lengyel barátaitól kapott megmentési ajánlatokat, és elkíséri a gyermekeket a varsói gettóba. Hű maradt hozzájuk mindvégig. A treblinkai haláltáborban az árvaházi gyerekeivel együtt vesztette életét 1942-ben.

Köszönjük a díjat és gratulálunk Rigler Katalin kolléganőnknek, aki fáradtságot nem sajnálva készült a pályázatra!

Fót, 2022. november 24.

 

                                                                                   Páger Pál Attila

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

park látogatása

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Archívum

Időjárás
Fót
2022-12-03, 20:10
Felhős
ESE
Felhős
5°C
7 km/h
Hő-érzet: 4°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 84%
Szelek: 7 km/h ESE
Széllökések: 14 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 07:12
Napnyugta: 15:53
More forecast...
 
Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál