Ne féljetek!

Ne féljetek! Ez a krisztusi gondolat kezdetektől beitatódott a Gyerisek életébe. Többen sikeres emberekké váltak, de nagyszerű ember lett mindenkiből. Bátrak, kitartók voltak. Közgazdászok, orvosok, pedagógusok, sportolók, művészek mellett például kiváló óvónők vagy éppen szobafestők lettek. Gyerisek élnek a világ minden pontján és időről időre, legyen bármilyen messze is, a Gyeri születésnapon visszajönnek egymáshoz, a még élő nevelőikhez, az otthont a családot jelentő intézménybe.

Tegnap Kanadából érkezett hozzánk, meglepetést okozva, a vendégünk (vendégeink), mert a jubileumi születésnapra – egy haláleset miatt – nem tudott eljönni, de most a Gyeriről szóló hírek s az, hogy egykori tanárával, barátjával a Gyeriben lakó nyugdíjas pedagógussal Szabó Lajossal találkozhasson, látogatásra ösztönözte.

Dr. Gáspár Imre a sikeres orvos/vállalkozó, mint Gáspár Imi, árva gyermekként került a gyermekvédelem rendszerébe. Rövid időt töltött a berkeszi otthonba majd áttelepítették a frissen megnyitott és feltöltésre váró Fóti Gyermekvárosba, ahol Barna Lajos igazgatóra, mint egy jó apára úgy tekintett s Szabó Lajosban pedig nemcsak nevelőre, hanem barátra lelt. Máig hálás mindkettőjüknek, mert megtanították félelem nélkül élni, s kihozni magából minden tehetséget, mindent amire képes.

Igazgató úr nemcsak az emlékezésre alkalmas intézménytörténeti kiállítás megtekintését biztosította a régi „növendéknek” és feleségének, hanem segítette a nyugdíjas Szabó Lajos kollégával történő találkozást is. Megállíthatatlan volt a régi emlékek áradata, a sok-sok történet, sztori, ahol nemcsak Gáspár úr 1958 és 1962 közötti éveinek eseményein, hanem Szabó Laja bácsi jóvoltából még azon is lehetett ámulni, hogyan járt először – szinte inkognitóban – régi lakóhelyén, birtokán, a fiatal Károlyi, a ma már negyed százada újra köztünk élő Károlyi László gróf úr (egykori szolgálói közül többekkel, mint a gyermekváros dolgozóival találkozott).

Gáspár úr elmesélte, hogy milyen élő kapcsolat van az egykori fótiak között, akik a világban szétszóródva a családjukat jelentő Gyeritól távol találták meg a boldogulásukat, s mindig hálával gondolnak, és ha tudnak, jönnek is Fótra. Ő utoljára kilenc évvel ez előtt járt itt, s most újra felkereste és örömmel szorította magához a jó egészségnek örvendő régi nevelőjét. Megható volt.

A Gyermekközpont kiállítását, emlékezését a „hat évtizedes történet” őrzését ás ápolását megköszönve Viszontlátással búcsúzott s kanadai feleségével együtt elindultak Budapestre egy baráti orvostalálkozóra.

Nem mindennapi eset, de nem is példátlan, mégis megkérdeztem igazgató urat, hogy mi volt a benyomása, mi a véleménye. Ő egy görög bölcseletet idézett: „A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát.” Ez Fót. „Fót örök.”

 

Sándor E.

Print Friendly, PDF & Email

Figyelem!

Intézményünk műalkotásai

Események

  • No Events

Időjárás

Fót
2021-10-16, 19:09
Részben felhős
SE
Részben felhős
13°C
4 km/h
Hő-érzet: 13°C
Nyomás: 1020 mb
Pára: 87%
Szelek: 4 km/h SE
Széllökések: 7 km/h
UV-Index: 0
Napkelte: 07:04
Napnyugta: 17:53
More forecast...
 

Archívum

Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivál